Assisen: 'Bij Vanhecke kom je altijd bedrogen uit'

Assisen: 'Bij Vanhecke kom je altijd bedrogen uit'

Assisen: 'Bij Vanhecke kom je altijd bedrogen uit'

Print
Sint-Niklaas - ”Bij mensen zoal als Joachim Van Hecke kom je altijd bedrogen uit, hoeveel kansen je hen ook geeft. De schuld voor alles wat verkeerd loopt in zijn leven, projecteert hij in anderen. Hij is altijd de sukkelaar. Van schuldbesef is geen sprake. Het enige wat hem interesseert, is er zo goedkoop mogelijk vanaf komen. De kans op herval is reëel.” Gerechtspsychiater Roger Deberdt liet zich woensdag zeer negatief uit over Joachim Van Hecke (28), die op 8 juli 2004 in Sint-Niklaas de driejarige Stef Seutens doodmartelde.
BR>
Het jongetje was bij hem achtergelaten door zijn al even zwaar aan de drugs verslaafde huisgenote Ethel Janssens. De jonge vrouw kwam gisteren getuigen, maar voorzitter Alain Smetryns hield het opvallend kort. ”Haar proces is al voor de correctionele rechtbank gevoerd.”

Voor kinderverlating, onmenselijke behandeling en schuldig verzuim is ze daar tot 5 jaar veroordeeld, waarvan 2 jaar effectief. Daarvan heeft ze tien maanden uitgezeten.

Janssens stelt zich op dit proces burgerlijke partij voor 1 euro morele schadevergoeding. ”Ik heb mijn leven totaal veranderd. Met de drugs is het definitief gedaan. Ik werk in de papierfabriek van Oudegem, ben weer beginnen studeren, speel viool en heb een nieuwe vriend. De dood van Stef heeft mij weer tot mijn positieven gebracht, maar helaas veel te laat.”

Over Ethel Janssens zei dokter Deberdt dat ze zich inderdaad kan herpakken, zolang ze maar van de drugs blijft. Over de reclasseringskansen van Van Hecke was hij veel pessimistischer. ”Naast zijn middelenmisbruik is er zijn antisociale persoonlijkheidsstructuur. Hij is een egoïst en een meester in het manipuleren van mensen. Hij kan je naar de mond praten en de schoonste beloften maken, maar uiteindelijk doet hij zijn eigen zin. Alleen zijn eigen pleziertjes tellen. Daarvoor moet alles wijken. De norm is wat voor hem het best past.”

Onbewogen

”Van Hecke zegt wel dat hij Stef graag zag, maar zijn gedrag bewijst het tegendeel. Het kind was een last, het stoorde hem, het moest braaf zijn. Voor Stefke moeten het verschrikkelijke uren zijn geweest. Op de reconstructie was iedereen zwaar aangeslagen. Alleen de beschuldigde bleef er onbewogen bij.” Voor psychiater Deberdt was Van Hecke voor het volle pond toerekenbaar.

De diagnose van de deskundige kwam wonderwel overeen met het beeld dat Monique De Cock van haar zoon schetste. ”Joachim kan ontzettend lief zijn. Zelfs toen hij al groot was, kwam hij op onze schoot zitten voor een knuffel. Maar hij is ook een vals persoon, die ons belogen en bedrogen heeft.”
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio