Schoon Verdiep krijgt schone glazen

Print
Antwerpen - Het stadhuis krijgt op het Schoon Verdiep en op de eerste verdieping samen 120 nieuwe vensters. Dat is hoognodig, want de huidige vensters zijn versleten. Tegelijkertijd wordt verder gezocht naar oplossingen voor de marmeren gevelsteen die verbrokkelt.
BR>
De 120 ruiten krijgen straks dubbele beglazing, wat de temperatuursbeheersing ten goede komt. Maar ook de nieuwe ramen zijn hoogstnoodzakelijk, want de bestaande zijn versleten. ”Sommige zijn amper open te krijgen”, zegt stadsingenieur Fernand Clement.

”Er is ook een aantal glas-in-loodramen. Daarvoor zoeken we een oplossing. Eén ervan zou kunnen zijn dat je twee platen glas rond het kunstwerk aanbrengt. Dat maakt het onderhoud makkelijker en beschermt het glas-in-lood ook. Maar de spiegeling van het glas zal hierdoor veranderen. We overleggen de zaak met de dienst Monumenten en Landschappen.”

Marmerproef

Nog zo’n overleg, maar dan met een heleboel experts, zal plaatsvinden aan de achterkant van het stadhuis. ”Daar willen we een proef doen met minerale mortel (cement gemengd met stofdeeltjes van het marmer om dezelfde kleur te behouden, red.) om gaten in de marmer te vullen”, aldus Fernand Clement. Een tweede proef beoogt hetzelfde met epoxy. Een derde is de vervanging van het marmer door nieuwe platen van deze Belgische marmersoort.

”Er is geen haast bij, het stadhuis stort nog lang niet in”, stelt Clement gerust. ”Maar we werken hier gestaag aan een oplossing omdat het onderhoud van het afkalvende marmer handenvol geld kost, zo’n 48.000 euro per jaar.”
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio