Gehandicapte mag niet huren

k ben al mijn hele leven invalide, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Maria, een 65-jarige vrouw in rolstoel die sinds acht jaar zelfstandig een appartementje betrekt. De vrouw, die op zoek is naar een nieuwe woonst, werd botweg geweigerd als huurder omdat ze ”gehandicapt” is.

BR>

Na 25 jaar te hebben doorgebracht in een home besloot Maria in 1999 zelfstandig te gaan wonen, met steun van Begeleid Wonen.

”Mijn hele leven is veranderd: ik heb nu veel meer contact met mensen en kom heel geregeld buiten. Vrienden pikken me op en dan doen we samen boodschappen op de Turnhoutsebaan of in Wijnegem Shopping Center.”

Haar vriendin Gonda knikt. ”Op korte tijd heeft Maria een hele vriendenkring opgebouwd. Ze is bij de hobbyclub, ze is actief in het buurthuis, bij Ziekenzorg, het kan niet op. Ze is vinnig, zeker geen hulpeloze vrouw.”

Maria krijgt hulp van Begeleid Wonen. ”Zij zorgen voor mijn administratie en helpen me wanneer ik het vraag. Zelfs ‘s nachts kan ik een beroep op hen doen. Verder heb ik alle dagen familiehulp. Om te kuisen, boodschappen te doen, te koken. En tijdens het weekend springt mijn familie bij. Ik ben echt geen sukkel.”

Omdat het huis waarin Maria de gelijksvloerse verdieping betrekt wordt verkocht, is ze op zoek naar een nieuwe woonst. Liefst in de buurt, want Maria wil haar sociale contacten niet verliezen. ”Gonda had een appartementje te huur gezien en heeft gebeld voor een afspraak. Ook heeft ze de huisbaas duidelijk gemaakt dat ik in een rolstoel zit, maar dat maakte blijkbaar niet uit. Totdat hij me zag.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio