Kunstenaar verkiest Antwerpen boven Londen en Parijs

Kunstenaar verkiest Antwerpen boven Londen en Parijs

Kunstenaar verkiest Antwerpen boven Londen en Parijs

Print
Antwerpen - Sinds dit jaar duikt haar naam steeds vaker op in de internationale modewereld. Anja Austa (30) kreeg lovende recensies na de modebeurzen van Londen en Parijs. En haar ontwerpen worden verkocht van Tokyo tot Tel Aviv. Maar de Duitse ontwerpster koos Antwerpen als uitvalsbasis.
BR>
Ze houdt niet van strakke ontwerperswinkels. Dus maakte Anja Austa van haar winkel in de Kloosterstraat een soort huiskamer. Op de toonbank staat een ouderwetse telefoon, achterin de winkel een thee-tafeltje en her en der zijn sfeervolle meubeltjes te zien. ”Ik wilde de sfeer van thuis naar mijn winkel halen”, vertelt Anja. ”Ik krijg rillingen als ik in zo’n strakke design-zaak binnenkom. Dus bedacht ik een ander concept. De meubeltjes zijn trouwens ook te koop.”

De winkel in de Kloosterstraat is inmiddels een jaar open, maar in Antwerpen is Anja Austa minder bekend dan in het buitenland. ”Ik heb in Duitsland gestudeerd en niet aan de Antwerpse academie. Daarom zijn er hier misschien niet veel mensen die mij kennen.”

Tijdens haar studie in Hamburg maakte de ontwerpster haar eerste collectie. Na haar afstuderen in 2003 trok ze naar Tokyo om bij Issey Miyake aan de slag te gaan. En Antwerpen werd dus haar volgende thuisbasis. De keuze voor Antwerpen was eigenlijk impulsief. ”Na mijn studie was ik een weekendje in Antwerpen. Ik vond de stad zo tof dat ik besliste er te gaan wonen. Mijn vriend is Deens en ik ben Duits, dus België is neutrale grond. Bovendien is Antwerpen héél dicht bij Londen en Parijs.”

Anja heeft een zwak voor havensteden. ”Hamburg, Tokyo, Antwerpen. Niet toevallig mijn favoriete steden. Met mijn vriend huur ik een appartement op het Eilandje en als ik uit mijn raam hang, kan ik de boten in de jachthaven zien.”

Grote kans dat ook binnenspeeltuin Pirateneiland op het Eilandje Anja is opgevallen, want voor de zomer van 2007 focust haar collectie op piraten. In de kleding zitten zeemansknopen en schatten verwerkt, borduursels met glasparels en Swarovski-kristal. Maar zonder dat het echte kostuums worden. In het gewone leven er een beetje anders uitzien, zonder verkleed te zijn. Dat is Anja’s missie in de mode. ”Ik wil kleding ontwerpen die ik zelf graag draag. Daarom poseer ik ook zelf voor de foto’s, net zoals Coco Chanel.”
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio