Antwerpen eert bekende kunstenaar

Print
Antwerpen - Afgelopen dinsdag was het precies honderd jaar geleden dat kunstenaar Lode Sebregts geboren werd in de Aalmoezenierstraat. Het district Antwerpen vond dat de ideale dag om het Lode Sebregtsparkje in de Bogaardestraat officieel te openen, samen met weduwe Lucienne De Brauwere.
BR>
Het binnenparkje in het woningblok van De Goede Woning behoort sinds half juni tot het openbaar domein van de stad. De districtsraad stelde voor om het parkje te noemen naar de in 2002 overleden kunstenaar Lode Sebregts. Die had zijn hele leven een nauwe band met de buurt.

Districtsschepen Jan Somers (sp.a) en schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) loofden tijdens de opening de veelzijdigheid van Sebregts, die een supersinjoor werd genoemd. Hij was kunstschilder, schrijver, tekenaar, lesgever, stoetenbouwer, afficheontwerper en decor- en kostuumontwerper. Sebregts bouwde onder meer decors voor de voormalige KNS en de sinterklaasshows van Kindervreugd in het Sportpaleis.

In het districtshuis in de Lange Gasthuisstraat werd dinsdagavond ook een tentoonstelling van schilderijen van Lode Sebregts geopend. Hij was een sfeerschilder die opstond en ging slapen met Antwerpen.

Weduwe Lucienne De Brauwere stelde dertien schilderijen ter beschikking: uit de jaren veertig, onder meer een schilderij van de Veemarkt, en recenter werk zoals de Leopoldplaats in 1981. Sebregts vond zijn inspiratie in de oude meesters uit de Gouden Eeuw, maar zijn bewondering ging het meest uit naar Rubens. Hij vond het dan ook een grote eer toen Roland Verhavert hem in de jaren zeventig vroeg als adviseur en stand-in voor Rubens in de gelijknamige film en tv-serie.

Lode Sebregts 1906-2006, districtshuis Antwerpen, Lange Gasthuisstraat 21, tot en met 31 januari, op weekdagen van 9 tot 15u, donderdagavond van 17 tot 19u.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio