Buurt weigert gsm-masten

Buurt weigert gsm-masten

Buurt weigert gsm-masten

Print
Mortsel - Buurtbewoners van de Koeisteerthofdreef verzetten zich tegen de bouw van drie bijkomende UMTS-zendmasten op een naburig flatgebouw. Ze overhandigden woensdag een petitie met bezwaarschriften om het project tegen te houden. Verder vragen ze ook een dringend onderhoud met burgemeester Ingrid Pira (Groen!).
BR>
Zo’n 191 buurtbewoners ondertekenden de petitie. Allen hopen ze dat het stadsbestuur de bouwvergunning voor de UMTS-masten negatief adviseert. UMTS staat voor Universeel Mobiel Telecommunicatie Systeem. Het is zo’n beetje de opvolger van de gsmtechniek, verzendt eveneens digitale stralen, maar de stralingen zijn daarbij veel sterker.

En voornamelijk dat laatste baart de omwonenden zorgen. Temeer omdat de masten temidden een sociale woonwijk moeten komen, met een nabij gelegen speeltuintje en een crèche, een kleuterschool én een lagere school in de buurt.

De actievoerders baseren zich dan ook op het ”voorzorgsprincipe”. ”Dus als er iets verandert rond bepaalde technologieën die schadelijk zijn voor de gezondheid, moet er direct gereageerd worden. En moeten ze niet wachten tot het oorzakelijk verband is vastgesteld”, verduidelijkt Christel Joosen namens de buurtbewoners.

”Er is nog altijd geen sluitend bewijs geleverd voor de gevolgen van zulke masten. Toch verwijzen we naar talrijke rapporten met onrustwekkende resultaten uit verschillende onderzoeken. Door de verdubbeling van het aantal masten hier verdubbelt ook de stralingsdichtheid. Hetgeen resulteert in een erg hoog blootstellingniveau.”

De buurt spreekt bovendien van een ernstige aantasting van het persoonlijke welzijn. ”Dit alles zorgt voor een grote bezorgdheid”, meent Joosen. ”Het veilige en aangename gevoel gaat hier verdwijnen. Wie wil zijn kinderen, kijk naar de speeltuin, enig risico laten lopen? Waarom doen ze dit trouwens in een sociale woonwijk?

Verwachten ze hier misschien minder weerstand? Masten in woonwijken moeten een halt worden toegeroepen. Waarom niet kijken naar alternatieven buiten de woonzones?”

Rond het onderhoud met Pira kreeg de buurt inmiddels al een positief antwoord. Dat moet volgende week plaatsvinden.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio