Fort blootgelegd op site Militair Hospitaal

Drie maanden lang spitte archeoloog Korneel Gheysen samen met twee werkmannen de grond om rond het Militair Hospitaal. Zoals gepland stuitten ze op de resten van Fort 4. Maar behalve de brugpijlers van de toegangspoort vonden ze in de vroegere gracht ook drie leren schoenen, servies, een wijnfles, een knoop en een koperen munt.

jmartynowski

BR>

Veel voorwerpen werden er niet gevonden. Maar wat de archeologen wel tussen het slib aantroffen, zijn leuke souvernirs van de periode waarin soldaten het fort bewoonden, tussen 1852 en 1865. ”Ze gebruikten de gracht gewoon als vuilnisbak in die tijd”, vertelt Korneel Gheysen.

”Zo vonden we twee verschillende soldatenschoenen en een laars van een officier. Daarnaast kwamen we scherven tegen van servies, een wijnfles, een manchetknoop van het vijfde linieregiment en een koperen munt.”

Na de bouw van de fortengordel met zeven forten was er al meteen kritiek op het project. ”De forten waren gebouwd om bescherming te kunnen bieden aan het leger en de regering. De politieke spanningen waren namelijk hoog opgelopen in Europa nadat Napoleon in 1851 een staatsgreep had gepleegd in Frankrijk. Hij wilde ook het neutrale België annexeren.”

Critici vonden de forten onverdedigbaar en ook de burgerij was tegen de forten. Ze lagen namelijk middenin nieuw gebouwde wijken, en sommige huizen moesten al wijken. In 1859 werd beslist de forten af te breken en in plaats daarvan de Brialmontforten te bouwen, de huidige fortengordel. Fort 4 verdween in 1899 voor de bouw van het Militair Hospitaal.

”In totaal hebben we elf sleuven gegraven om het fort te lokaliseren”, vertelt Korneel. ”Van het binnenfort vonden we niets terug, maar de brugpijlers van de toegangspoort zijn goed bewaard. In het slib waar vroeger de gracht was, vonden we nog een houten plank waarop de bouwvakkers destijds hebben staan metselen.” Net als bij de opgravingen aan de Leien werden er ook nu walvisbotten gevonden, resten van zo’n 28 miljoen jaar oud. De gevonden voorwerpen worden bewaard voor tentoonstellingen, maar de brugpijlers worden nadat ze gefotografeerd en opgemeten zijn weer onder de grond gestopt. Op de site van het Militair Hospitaal worden tussen 2007 en 2013 ruim 400 woningen gerealiseerd.

De kosten van de archeologische opgraving - 50.000 euro - werden door Vespa betaald, het vastgoedbedrijf van de stad.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio