Hamme smaakt net niet goed genoeg

De Wuitens reven net niet de titel van ‘Stad van de Smaak 2007’ binnen. Die eer gaat naar Kortrijk. Het uitstekende juryrapport en het enthousiasme van deelnemers en publiek zorgden voor een uitbundige sfeer tijdens de finaledag. Hamme wil er keihard tegenaan gaan om in 2008 de smaakvolle titel te veroveren.

jmartynowski

BR>

De spanning was te snijden in het Cultureel Centrum Jan Tervaert toen Els Schelfaut van het plaatselijk coördinatieteam de inhoud van het juryrapport meedeelde. ”Ik kreeg zopas een telefoontje uit Hasselt met gelukwensen van de jury. Vooral de deelname van zoveel verenigingen, scholen, de sterke inbreng van de jeugd, kinderen, senioren, vrouwen en allochtonen waren sterke troeven. Ook de grote variatie aan activiteiten werd sterk geapprecieerd. Jammer dat Hamme het net niet haalde. De jury gaf in dit eerste jaar de voorkeur aan een stad, maar zet Hamme aan tot deelname voor volgend jaar. Dat doen we zeker.”

Dat Hamme een echte gemeente van smaakmakers is, bewezen even later de meer dan vijftig jongeren die met de plaatselijke bakkers ‘Eetbaar Hamme’ presenteerden. Samen maakten ze een reuzenmaquette van hun gemeente in marsepein, brood, chocolade en allerlei snoepgoed. Alle belangrijke gebouwen en monumenten kregen een plaatsje.

”Alle verdiensten gaan naar de kinderen”, reageerde bakker Rudy Flecijn die voor de coördinatie instond. ”Hun creativiteit om meer dan 150 kilogram lekkernijen tot een kunstwerk te verwerken was grenzeloos. Voor het grondvlak alleen al gebruikten wij tachtig kilogram marsepein.”

Noël Debeaumorel (13) en zijn vrienden Manuel De Geyter en Michiel Maes bouwden de ‘Grote Napoleon’. ”De bakkers zorgden voor alle materiaal. Wij begonnen met een heuvel uit broden te maken. Die werd met groene marsepein bedekt. Voor de molen zelf gebruikten wij ook broden. De wieken zijn van satéstokjes met ronde koekjes. Het resultaat vinden wij keigoed. De Hamse bakkers kennen hun vak.”

Als finale van de ‘Week van de Smaak’ mochten alle kinderen proeven van ‘Eetbaar Hamme’.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio