22 en 23 en al topchefs

Restaurantgids Gault Millau blijft verrassen. Niet alleen wordt de gids-met-de-koksmutsjes marktleider. Hij omarmt opnieuw de nationale ambassadeur van de keuken, Comme chez Soi. Maar dé verrassing komt uit Stabroek. Daar worden de chefs van De Koopvaardij ‘Jonge topchefs van Vlaanderen’.

jmartynowski

BR>

Tim Meuleneire en Wouter Van Tichelen stunten door in zeven maanden bekroond te worden als Jonge topchefs van Vlaanderen.

”Prachtig, helemaal niet verwacht”, zegt Tim (22). Volgens directeur-generaal Paul Gelders van Gault Millau was De Koopvaardij zelfs een 16 waard: ”15 is een voorzichtige quotering.”

”Daar werk je naartoe met een goede service en goede producten”, aldus Tim. Wouter (23) valt in: ”We willen vernieuwend zijn zonder de basis te verliezen. De tierelantijntjes mogen niet de bovenhand krijgen.”

De twee jonge chefs, straks schoonbroers, hebben elkaar gaandeweg gevonden in de keuken. ”Dat moet ook als je samenwerkt. Samen met hulp Dieter Van den Bulck volgen we de seizoenen. Nu is dat wild, straks zwarte truffel, hop, enzovoort. Én we maken alles zelf, ook ons brood, snoepjes en koekjes.”

Tim wordt stil als we hem verklappen dat De Koopvaardij acht keer werd gecontroleerd.

Vijf keer door inspecteurs en drie keer door de directeur-generaal. ”Ik val uit de lucht. Dat is heel veel. Maar het zegt wel iets over ons constant presteren. En dat we voor iedereen, inspecteur of buurman, hetzelfde doen.”

Intussen verspreidt Gault Millau 45.000 exemplaren. ”Daarmee worden we de grootste”, zegt gedelegeerd bestuurder Marc Declercq. ”Maar dat is geen reden tot euforie. We willen blijven vernieuwen. We zijn de eerste om foto’s en recepten in de gids te brengen. Recepten van restaurants die 17 en meer haalden.”

Recepten in gids

Eén daarvan is de Comme chez Soi, waar topchef Pierre Wynants de garde doorgaf aan schoonzoon Lionel Rigolet.

Gault Millau maakt hem meteen Chef van het jaar. ”Ik vind het niet erg dat ze me vergelijken met Pierre”, aldus Rigolet. ”Hij heeft me op een formidabele manier laten groeien. Ik koester zijn wijze raad. Normaal dat men nog naar hem verwijst, want hij is wereldberoemd. Maar vergis je niet. Hij heeft ons altijd mee op de voorgrond willen plaatsen.”

Bij de iets oudere generatie is er nog een opvallende nieuwkomer. Roger Souvereyns van het Scholteshof in Stevoort begon op zijn 68ste aan een nieuwe carrière in domein Bossenstein in Broechem. ”Hij komt van niets op 16 en wil er het niveau van het Scholteshof bereiken”, besluit Paul Gelders.

Koopvaardij, Hoogeind 96, Stabroek, restaurant@dekoopvaardij.be

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio