Buurt laat Vervloesem vallen

In 1998 lokte Marcel Vervloesem nog de verzamelde wereldpers naar de sociale woonwijk Koninkrijk in Morkhoven, waar hij woont. Maar nu is zijn koninkrijk in het Koninkrijk uit. Zijn buren spuwden hem gisteren uit. ”Vroeger hielden wij onze mond omdat hij iedereen commandeerde en chanteerde. Dat heeft lang genoeg geduurd.”

s

BR>

Veel jongeren uit de wijk waren kind-aanhuis bij Marcel Vervloesem. Want daar mocht je roken en dingen doen die thuis niet mochten. Vervloesem organiseerde weekends naar La Roche voor de plaatselijke rondhangjeugd. Wie niet genoeg centen had, kreeg geld van Marcel. Maar nooit onvoorwaardelijk. Veel van de twintigers en dertigers uit de wijk kennen naar eigen zeggen jongens die gekraakt werden door Vervloesem. Zo had hij een bamboezweepje waarmee hij hen op de blote billen tikte.

Walter Fattroth stond gisteren zijn auto te wassen op straat. ”Eigenlijk heeft hij nog een lichte straf gekregen. Wij hadden hier allemaal gegokt op 10 jaar.” Fattroth gelooft de verhalen over kindermisbruik. ”Hij omringde zich met jongelui. Toen hij zijn ambulancedienst runde, woonde ik zelf nog in het dorp. Een keer heb ik met eigen ogen gezien hoe Marcel met loeiende sirenes vertrok en nadien thuiskwam met een frietmayonaise. Hij misbruikte die ziekenwagen om naar de frituur te vlammen. Of hij ging er een overhoop gereden hond mee oprapen.”

Aan de overkant spelen Eddy Bellens en Johan in de garage aan een voetbaltafel. ”Medelijden? Marcel heeft mijn vader ruim 1.600 euro afgetroggeld”, reageert Eddy. ”Ik ben zelf nog lid geweest van Marcels vzw, maar die man zet iedereen tegen mekaar op. Hij ‘stookt’ graag en imponeert de mensen door te zeggen dat hij contacten heeft op de hoogste niveaus en overal informanten heeft zitten.”

Anonieme brief

Johan staat te knikken. ”Hij stuurde de gerechtelijke politie op mijn dak. Ze hadden een anonieme brief gekregen dat ik drugs dealde. Ik ben er zeker van dat Vervloesem erachter zat. Tuurlijk heeft de politie hier niks gevonden. Maar ik schrok wel dat die agenten nog de moeite namen om zijn valse betichtingen te onderzoeken.”

Ook Eddy Bellens, die woensdagochtend in Turnhout de rechtszaak ‘live’ ging volgen, maakte een gelijkaardige huiszoeking mee na een anonieme tip. ”Marcel heeft gezworen dat hij mij ooit in de bak zal laten draaien. Koeioneren is zijn vak. Veel vrienden heeft hij niet meer. Een buurvrouw blijft hem steunen, en dan is er nog een vrouw uit het dorp die voor Marcel naar de winkel loopt. Zelf komt hij alleen nog maar buiten om zijn brievenbus leeg te maken. Enfin, Marcel had dus tegen de politie beweerd dat ik drugs bezat. Als sportvisser heb ik boven in de badkamer een hennepplantje staan, om kempzaad te kweken. Dat heeft een warme plaats nodig om te groeien. De politie heeft dat plantje meegenomen, maar ik heb er verder niks meer van gehoord.”

De verhalen over het kindermisbruik kent Eddy alleen ”van horen zeggen”. Maar hij gelooft ze wel. ”Ik heb hem altijd gezegd: Marcel, als gij mijn kinderen met één vinger aanraakt, dan leeft ge niet meer. Mijn zoontje heeft hij ooit binnen proberen te lokken. Gelukkig is dat kind er toen niet op ingegaan.”

Volgens Eddy en Johan kan Vervloesem ”geweldig schoon klappen”. ”Een echte redenaar. Dat is zijn grote talent.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio