Kapelse huisvrouw spreekt VN-conferentie toe

Huisvrouw Margaretha Guidone uit Kapellen heeft voor ons land op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties een speech gehouden. Ze is meteen de eerste burger die de conferentie ooit mocht toespreken. Het summum van wat voor haar een heel emotionele dag werd. ”Iedereen kwam me feliciteren”, geniet ze nog na.

jmartynowski

BR>

”Ik wilde vooral als moeder de mensen op de conferentie toespreken”, zegt Margaretha Guidone. ”Marco, een jongetje op wie ik soms babysit, heeft mij inspiratie gegeven. Hij had op school een les over de opwarming van de aarde gehad en vertelde me daar heel droevig over. Dat kwam uit de lucht gevallen, alsof het zo had moeten zijn.”

Margaretha Guidone riep in haar toespraak alle ouders ter wereld op samen de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. ”De hele wereld kijkt naar deze VN-klimaatconferentie en verwacht van ons een sterk signaal”, zo zei ze. ”Ik weet dat de onderhandelingen van vandaag afhangen van de dunne lijn tussen de morele plicht om de klimaatverandering aan te pakken voor de volgende generaties en de politieke wil en mogelijkheden om er vandaag al iets aan te doen. Voor al die mensen wil ik de uitdrukkelijke vraag stellen dat we tijdens deze top onze persoonlijk belangen aan de kant schuiven voor een winst voor allen.”

Eerder op de dag had Margaretha Guidone de sloppenwijken van Nairobi bezocht. ”Confronterend, emotioneel maar ook leerrijk. Alle verzuurde, ontevreden mensen zouden eens moeten gaan kijken hoe het er daar aan toe gaat. Ze zouden allemaal veel gelukkiger terugkomen. Achthonderdduizend mensen wonen daar in een verschrikkelijke armoede. Ze beseffen wel dat veel van hun ellende te wijten is aan de opwarming van het klimaat. Toch blijven ze optimistisch. Het heeft mij heel erg geraakt. Bij mijn thuiskomst start ik een inzamelactie voor hen.”

Door al die emoties had Margaretha Guidone amper tijd gehad om zich op te winden over haar speech. ”Op het moment zelf voelde ik me plots heel nerveus”, zegt ze. ”Eens ik uit de startblokken was, ging het weer. Tussen al die ministers hangt heel de conferentie lang eerder een stijve sfeer maar hun reacties op mijn toespraak achteraf waren wel heel spontaan. Vooral vrouwen vonden wat ik deed heel moedig.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio