Heemkring schrijft over Boskapel

De Boskapel is al vele decennia en eeuwen bekend en bezocht. Nog steeds trekt dit oord van rust en bezinning veel volk, niet alleen met ‘bosbegankenis’, maar het hele jaar door. Over de geschiedenis van de kapel publiceert de heemkring Ter Palen in februari 2007 het boek ‘Boskapel binnen en buiten’.

jmartynowski

BR>

”De legende van jonker Jan de Rijcke die in 1504 bij een jachtongeval door een everzwijn wordt gedood, is de aanleiding tot de bouw van de boskapel”, vertelt Ludo Cosijns van Ter Palen. ”Ter ere van Jan de Rijcke richt zijn weduwe op de plaats van het ongeval de kapel op.”

Er valt veel meer te vertellen over dit religieus gebouw midden het bos. Ludo Cosijns: ”Die plek was veel vroeger al bekend als devotieoord, wellicht van in de tijd van de Franken en Karolingers. Van in de jaren 1400 aanriepen onze voorouders daar Onze-Lieve-Vrouw als Moeder van Smarten. De eerste afbeeldingen van de kapel dateren uit de periode rond 1570.

De boskapel is een inspiratiebron voor kunstenaars en de economie. Dat gaat van schilderwerken, tekeningen en toneel over keramiek en tin tot de postzegel, strip, jenever, ham en feestgebak.”

Het boek over de ‘Boskapel binnen en buiten’ telt 280 pagina’s met 178 foto’s en afbeeldingen in vierkleurendruk. Na meer dan drie jaar voorbereiding verschijnt deze publicatie in februari 2007. De prijs bedraagt 35 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden bij voorintekening tot 15 december. Nadien kost het werk 45 euro.

Info: 052-33.05.07.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio