Wie lost het raadsel van 'Grote Gust' op?

Wie lost het raadsel van 'Grote Gust' op?

Wie lost het raadsel van 'Grote Gust' op?

Print
Antwerpen - Donderdagavond kantelde in het Kattendijkdok de hijskraan Grote Gust. Het lijkt wel alsof alles van enige omvang in Antwerpen spontaan Grote Gust wordt genoemd.
BR> In 1988 sneuvelde in de Zoo dat andere Antwerpse monument: de gorilla Grote Gust. De vraag wie er eerst was: de aap of de kraan, was gisteren snel opgelost. Maar of de aap naar de kraan is vernoemd, kan niemand nog vertellen.

De keuze van de Antwerpenaar om alles wat groter en imposanter dan gemiddeld is in de volksmond direct 'Grote Gust' te noemen, moet toch érgens een oorsprong vinden. Zo is voor de Antwerpenaar zelfs een grote aardappel al 'nen Gust'.

De kraan dankt zijn naam aan de Nederlandse scheepswerf Gusto in Schiedam, waar hij gemaakt werd. Of er een verband bestaat tussen de gorilla Grote Gust en de kraan blijft onduidelijk. Vast staat dat de kraan er vóór de aap was.

Sommigen hielden de mogelijkheid open dat de gorilla naar zijn vaste verzorger werd genoemd, die zeker in de beginjaren onafscheidelijk was van de aap. De verzorger heette A. Samson. De 'A' blijkt echter niet voor 'August', maar voor 'Aloïs' te staan. De verzorger is al overleden.

Grote Gust kan evenmin naar zijn schenker zijn vernoemd, want dat was gouverneur-generaal Pétillon van Belgisch Congo, die Leo heette.

Weet u hoe de gorilla aan zijn naam komt? Stuur ons een mailtje !
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio