40 jaar geleden stortte brug Pulle in

Een standaardvraag tijdens voetrally’s: wanneer stortte de brug van Pulle in? Ooggetuigen Edwin (56) en Eddy (59) Vervoort antwoorden prompt: in de nacht van 12 op 13 november 1966 om kwart na middernacht. Twee doden en zeventien gewonden werden uit het koude water gehaald. Een officiële herdenking veertig jaar na de ramp is er niet.

jmartynowski

BR>

Edwin Vervoort (56), zoon van sasmeester Jef Vervoort, is de laatste die de brug heeft gezien. ”Ik kwam rond middernacht thuis. Wij woonden naast Viersel-sluis, ruim zestig meter van de brug. In de mist zag ik bij het sas twee steenschepen liggen. Die lagen normaal onder de brug. Maar daar was de tv-ontvangst slecht. In de badkamer hoorde ik twee knallen. Het waren de sluisdeuren die door de waterverplaatsing waren open- en dichtgeklapt. Er is een camion in het water gereden, riep de schipper. Het was een dichte mist. Toen ik richting brug stapte, botste ik op een hoop beton. ‘t Is de brug die in het water is gevallen, zei ik tegen de schipper. Hij verklaarde mij gek, net als de rijkswacht. Ze zegden dat ik gedronken had. Drie keer moest ik bellen voor ze mij geloofden. Het heeft lang geduurd voor de hulpdiensten er waren.”

Hulpgeroep

De twee sluiswachters Jef Vervoort en Gust De Ceuster, intussen beiden overleden, roeiden met hun bootje op het hulpgeroep af.

In het flauwe schijnsel van de snelwegverlichting zagen ze een autodak boven het water uitsteken. Op de achterbank stonden twee vrouwen recht door een stukgeslagen ruit. Het meisje konden ze er vrij snel uithalen, maar de moeder zat klem met een open beenbreuk en verbrijzelde knie. Bij elke schok kwam er water in het bootje van onze vader en Gust. Toch hebben ze die vrouw nog net op tijd kunnen redden.”

Edwin en Eddy vinden het een wonder dat er ‘maar’ twee doden vielen. ”Veel mensen keerden op dat tijdstip terug van de Wiener IJsrevue in het Sportpaleis. Ook vanuit de richting Limburg was het extra druk. Daar hadden de opnames van ‘Spelevaren’ plaatsgevonden.

Een fanfare met 54 leden ontsnapte op het nippertje aan de dood. De buschauffeur vond het verdacht dat de rode lichten van de auto voor hem plots in het niets verdwenen. Hij stapte uit en had geen grond meer onder zijn voeten. Hij bungelde aan zijn klink.” Edwin Vervoort volgde zijn vader op als sluiswachter. ”Zie je die helling met bomen? Daaronder liggen de brokstukken van de oude brug. De man uit Mortsel die zijn vrouw verloor bij de ramp hebben wij nog eens zien wandelen. Op de hoedenplank van zijn auto lag een krantenknipsel over de ramp. De politie heeft hem aan het Albertkanaal ingehaald, anders was hij gesprongen. Sommige dingen slijten nooit.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio