Mechelaar schenken kunst

Meer dan ooit schenken Mechelaars kunst aan de stedelijke musea. Een van hen is de bekende ballerina Hortence Champagne (83). Haar borstbeeld verrijkt binnenkort de kunstcollectie van de stad. Tot haar 76 was Hortence actief in het stedelijke conservatorium.

jmartynowski

BR>

”Ik ben de stad dankbaar. In de 65 jaar dat ik mijn Koninklijke Balletschool had, kon ik altijd op haar steun rekenen”, zegt ze. Het was de Mechelse kunstenares Frieda Mariën die de buste dertig jaar geleden ontwierp. Meer en meer mensen volgen trouwens het voorbeeld van mevrouw Champagne. ”Zeker de afgelopen jaren”, bevestigt cultuurschepen Frank Nobels (CDO).

”Onze stedelijke musea zijn een degelijk instituut en de schenkers beseffen dat hun kunst bij ons in goede handen is. Vooral omdat wij expertise in huis hebben en de kunst ook tonen aan het publiek.”

Een andere dame, mevrouw Goyvaerts-Van de Weghe, schonk Mechelen onlangs vier schilderijen. Het meest opvallend waren Battelsesteenweg onder de sneeuw, een werk van Theo Blickx uit 1930, en Begrafenis van Ignace Kennis. Op de markt zijn de werken samen makkelijk 3.500 euro waard.

Via een legaat werd de stad ook eigenaar van een Portret van Ernest Wynants, dat Ernest Albert schilderde. ”Vroeger schonken vooral de kunstenaars zelf ons hun werk. Vandaag zien wij dat hun erfgenamen dat doen. Geregeld omdat hun kinderen er geen interesse voor hebben. Als het werk van voldoende niveau is en relevant voor onze Mechelse collectie, accepteren wij de schenking”, legt conservator Wim Hüsken uit.

De stad gaat ook zelf veel actiever op zoek naar kunst uit de stad. Zo moet de gemeenteraad zich uitspreken over de aankoop van 46 ingekaderde tekeningen, 21 schilderijen en drie tinnen voorwerpen, goed voor een bedrag van 33.450 euro.

”Met de aankoop van de werken van Narcisse Tordoir en Serge Piessens willen wij onze hedendaagse collectie aanvullen”, geeft schepen Nobels aan. Tordoir, een geboren Mechelaar, is een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment. Het is duidelijk dat de stad niet meer dezelfde fout wil maken als in de jaren zestig. Toen kon ze voor een ‘prikje’ de collectie van Rik Wouters kopen, wat ze niet deed.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio