'Poetsman' viert 25-jarige jubileum

De toneelvereniging Trouw aan Kunst opent het nieuwe toneelseizoen met de opvoering van ‘Poetsman’ van Raymond Cogen in een regie van Ward De Ruysscher. Na de voorstelling op zaterdag 18 november viert Martine Cornelis haar 25-jarig toneeljubileum.

jmartynowski

BR>

”Via mijn vriendin Linda Quintelier kwam ik vijfentwintig jaar geleden toevallig bij Trouw aan Kunst terecht”, vertelt Martine Cornelis. ”Ze hadden iemand nodig om op het podium een bed te verplaatsen. Met dit rolletje zonder woorden werd voor mij een droom werkelijkheid. Al van in de humaniora had ik belangstelling voor toneel. Eindelijk stond ik op het podium.”

Martine Cornelis bleef actief in het amateurtoneel, eerst met kleine rolletjes en achter de schermen. ”Uiteindelijk speelde ik mee in 31 toneelproducties, zowel drama’s als komische stukken. Acteren trekt mij vooral aan omdat ik dan in de huid van een ander persoon kan kruipen.”

Daarom blijven drama’s haar het best bij. ”Ik vergeet nooit de opvoering van Greenwich waarin ik een autistisch meisje vertolkte. Ook aan blijspelen bewaar ik goede herinneringen zoals aan ‘Rooms begonnen, half gewonnen’. Daarin vertolkte ik een lesgeefster in een kostschool. Een aparte ervaring was dat omdat ik lerares ben.”

Voor haar jubileumopvoering koos Martine Cornelis bewust ‘Poetsman’ waarin drama wordt verweven met het komische. ”Ik speel Rosa, een vrouw die lijdt aan multiple sclerose. Haar man Juul besluit ook ‘s nachts te werken om een poetsvrouw te kunnen betalen. De poetsvrouw is een kleurrijke poetsman met een zwaar verleden. Daar heeft Juul het moeilijk mee, Rosa niet.”

Trouw aan Kunst voert ‘Poetsman’ met Martine Cornelis op in de hoofdrol op in het CC Jan Tervaert, Kaaiplein 34 op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 november om 20u. Info en kaarten aan 7 euro: 052- 47.90.39

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio