Dichters op het Schoonselhof

Vzw Het Grafzerkje, een vereniging voor het behoud en onderhoud van grafmonumenten, organiseert jaarlijks rondleidingen op begraafplaats Schoonselhof, gelegen op de grens tussen Wilrijk en Hoboken. Zaterdagmiddag kon de geïnteresseerde in funerair erfgoed kennismaken met de rondleiding langs schrijvers en dichters, omkaderd met voorgedragen gedichten van Willem Houbrechts.

jmartynowski

BR>

Onder leiding van Jacques Buermans, bezieler van Het Grafzerkje en uitstekende gids op het Schoonselhof, betreedt een gezelschap van een twintigtal mensen de begraafplaats waar het, na nog geen 10 meter, al geconfronteerd wordt met het eerste gedicht. Langs de grote monumenten en sierlijke grafstenen die het domein rijk is, wordt meerdere keren halt gehouden bij bekende en minder bekende dichters en schrijvers. Op de stopplaatsen krijgt het publiek de dichtkunsten van Willem Houbrechts voorgeschoteld, in de dichterswereld bekend als Rudy Witse. Zijn dichtbundel Père Lachaise-Schoonselhof- Een confrontatie bevat gedichten die geïnspireerd zijn op dichters en schrijvers die de begraafplaats bewonen.

Bij het graf van Theodoor van Rijswijck, oom van oud-burgemeester Jan van Rijswijck en zwaar alcoholverslaafd, wordt een ode aan de krankzinnig gestorven man opgedragen, vergezeld met een jenever.

Langs de oudere graven van Julius De Geyter en Herman Van Den Reeck komt het poëtisch ensemble bij de iets jonger gestorvenen, verzameld op het ereperk. Het contrast tussen zanger/kunstenaar Ferre Grignard en schrijver baron Maurice Gilliams wordt benadrukt door het verschil in grafstenen. Twee mensen van verschillende afkomst die toch naast elkaar eindigen, je zou er voor minder een gedicht over schrijven.

Bij het graf van dichter Herman De Coninck klinkt een dichterlijk woord over zijn grafsteen die bezaaid is met zand, schelpjes en kiezel, wat doet denken aan het warme Portugal, de plaats waar hij gestorven is. Voorbij het graf van de zopas overleden politicus Hugo Schiltz prijkt een beeldhouwwerk van een engel op een ander graf.

Hier ligt de aan tbc overleden Paul Van Ostaijen, één van Vlaanderens grootste en bekendste dichters, die nog steeds inspiratie doorgeeft aan de engel bovenop de zerk, zo lijkt. Ook hier versmelten de dichterskunst en de visuele kunst tot één geheel.

Rust

Het lijstje met grote bekenden op het Antwerpse Père Lachaise is lang. De wandeltocht duurt bijgevolg 2,5 uur, maar de groep klinkt opgetogen en is zeer geamuseerd. ”Ik vind dat een begraafplaats rust geeft, niet altijd droefenis”, aldus Nadine Houthoofd uit Roosdaal. ”Een wandeltocht met een thema doet je veel meer mensen ontdekken dan dat je op eigen houtje gaat zoeken, want je kan hier uren rondlopen. Eigenlijk houd ik wel van begraafplaatsen. Het staat er vol met schitterende monumenten en ook de natuur heeft er vrij spel. Dood en romantiek gaan toch wel samen.”

Info: jacques.buermans@scarlet.be, 03-829.16.03

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio