Mon Phlips mag blijven van projectontwikkelaar Bommenkot

Als rond nieuwjaar het hele Bommenkot in Mechelen tegen de vlakte ligt, is er één bedrijf dat de sloop heeft overleefd: metaalbewerking Phlips. Eigenaar Mon Phlips uit Hombeek, bekend als gulle sponsor van Racing, heeft nog een huurcontract tot 2018 voor de site.

jmartynowski

BR>

In de weekendeditie van Gazet van Antwerpen kon u lezen over de plannen die de Gentse projectontwikkelaar De Paepe heeft met de site van de vroegere munitiefabriek Metallurgia, in de volksmond het Bommenkot. Op termijn plant investeerder Ignace De Paepe er een gigantisch kantorendorp voor zeker tweeduizend mensen. Toen hij de site een vijftal jaren geleden kocht, was Edmond Phlips (62) pas huurder geworden van magazijnen in de Mollestraat. "Ik herinner het me nog alsof het gisteren was. Bijna een half miljoen euro had ik gespendeerd om alles op te ruimen, want dat was hier een vuile boel. Welgeteld 38 containers vuiligheid haalde ik hier buiten. Dat was nogal wat", vertelt Mon.

Korte tijd later bood Fairfield, de toenmalige eigenaar, alles te koop aan. "De gebouwen voor 3,75 miljoen euro. De sanering van het terrein zou nog eens 7,5 miljoen euro kosten. Dat geld had ik natuurlijk niet." Group De Paepe kon wel een berg centen op tafel leggen, maar hoeveel precies is niet bekend. "Op een dag landde hij hier met een helikopter, in zijn zog een hele vloot sjieke wagens. Dat is hier van mij, zei hij. Ik vergeet het nooit."

Edmond Phlips was zo slim geweest alles goed op papier te laten zetten. "Ik heb nog een huurcontract tot september 2009 en daarna kan het nog eens met acht jaar en negen maanden worden verlengd. Dat is belangrijk voor de toekomst van mijn zoon Kristof, die de zaak mee runt."

Metaalbewerking Phlips is een zaak met geschiedenis. "Al sinds 1782 zijn we actief. Eerst in Hombeek en nu al vijf jaar in het Raghenopark. We zijn heel sterk gespecialiseerd in het plooien van metalen. Voor de luchthaven van Zaventem hebben we bijvoorbeeld heel wat ondergrondse kokers gefabriceerd en momenteel zijn we bezig met de restauratie van een Christusfiguur, afkomstig van de begraafplaats in Heverlee", aldus Mon. Ooit werkte hij als verwoed Racing-supporter zelfs voor 'aartsvijand' KV Mechelen. "Zowat alle tribunes hebben wij daar onder handen genomen, maar ik moest mijn vader wel beloven dat ik het geld dat ik ermee verdiende, zou uitgeven op de Racing."

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio