Muizenaars maken zich zorgen over grafmonument

Muizenaars maken zich zorgen over grafmonument

Muizenaars maken zich zorgen over grafmonument

Print
Mechelen - Eind dit jaar vervalt de concessie van het meest imposante grafmonument op de begraafplaats van Muizen (Mechelen). Veel dorpelingen vrezen voor de afbraak ervan. Maar volgens de stad is er geen reden tot ongerustheid. Plannen voor een restauratie zijn in de maak.
BR>
Het indrukwekkende graf van de familie Van Bocklandt-Lauwers is in de nadagen van Allerheiligen hét gespreksonderwerp bij uitstek op het kerkhof van Muizen. Het meer dan honderd jaar oude monument gaat vlot over de tongen. Sinds het overlijden van zijn vrouw, komt August Van Achten praktisch elke dag op de begraafplaats. "Dat grafmonument is zowat het symbool van het kerkhof van Muizen. Neem het weg en je neemt de ziel van dit kerkhof weg", zegt hij. Net als veel Muizenaars is hij er niet gerust in. "Ze gaan dat monument toch niet afbreken?"

Sinds oktober vorig jaar staat aan het graf een plakkaat dat het vervallen van de concessie aankondigt. Een jaar later is de stad Mechelen nog altijd op zoek naar nabestaanden. "Die hebben zich tot vandaag niet gemeld", zegt Lisette De Bie, verantwoordelijk voor de dienst Begraafplaatsen. Tot 31 december wacht de stad af. "Nadien komt het grafmonument automatisch in onze handen. Een afbraak is absoluut niet aan de orde. Wel integendeel", benadrukt De Bie.

Afgelopen zomer liet zij al een raming opmaken voor de restauratie. "Het graf van de familie Van Bocklandt-Lauwers bepaalt heel sterk het gezicht van het kerkhof en dat willen wij zo houden", aldus Lisette De Bie. Het bestek dat ze gaat voorleggen aan het schepencollege, maakt gewag van een kostprijs van 104.096 euro. "Het monument helemaal laten ontmantelen, zou te duur uitvallen. Maar wij gaan zeker nog budget hebben om het te restaureren", geeft De Bie aan.

Een ontgraving van het monument zal er wellicht wel volgen. "Afhankelijk van de grootte van de grafkelder, kan het monument dan opnieuw dienst doen voor overledenen van meerdere families. Het hergebruik van oude grafmonumenten gebeurt meer en meer in Mechelen", zegt De Bie nog. Bevoegd schepen Magda Van Loon (CD&V) belooft haar steun voor het project. "We zijn het verplicht aan de Muizenaars", zegt ze.
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio