'Verkoop Antwerps Vlinderpaleis kan veel geld kosten'

De operatie waarbij de staat het nieuwe Antwerps justitiepaleis aan een investeerder heeft verkocht om het daarna te huren, zal de staat waarschijnlijk enkele tientallen miljoenen euro kosten.

Belga

Dat zegt het Rekenhof in een onderzoek dat in het boek van het Rekenhof is gepubliceerd.

De regering besliste bij de begrotingscontrole 2005 om een koper te zoeken voor het justitiepaleis in Antwerpen en het gebouw daarna te huren.

Het Rekenhof zegt nu dat de regering daarbij geen kosten-batenanalyse heeft uitgevoerd. Ook de beslissing van de bevoegde ministers om op het uiteindelijke bod in te gaan, is blijkbaar op informele wijze tot stand gebracht, zegt het Rekenhof.

Er waren geen documenten voorhanden met een overzicht van de onderhandelingen met de investeerder, noch een verantwoording om in te gaan op het bod.

35,8 miljoen

Voor de hele operatie schakelde de Regie der Gebouwen een consultant in. Die zei dat de operatie de overheid ruim 16 miljoen euro kon opbrengen, maar ook tot 35,8 miljoen euro kan kosten. Het Rekenhof meent op basis van eigen berekeningen dat de kostprijs van de operatie eerder het minst gunstige scenario zal volgen.

Het Rekenhof merkt overigens op dat de consultant meer dan het dubbele heeft gekost dan wat oorspronkelijk is gezegd en dat de verantwoording die de consultant gaf voor die meerkost geen afdoende controle mogelijk maakt.

CD&V

Kamerlid Servais Verherstraeten van oppositiepartij CD&V ziet in het onderzoek van het Rekenhof een bevestiging van de kritiek die hij daarover eerder uitte. Hij zegt ook dat de regering dezelfde fout dreigt te maken bij de bouw van het nieuw gerechtsgebouw in Gent.

De regering zoekt ook daar naar een economische eigenaar voor het nieuwe gerechtsgebouw en heeft daarvoor een marktbevraging georganiseerd. De kandidaat-kopers moesten zich ten laatste op drie oktober melden bij de Regie der Gebouwen, tijdsdruk dreigt dus opnieuw, zegt de CD&V'er.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio