De engel van het Hemelplein

In een van de knusse huisjes rond het Hemelplein in Lier woont al zes jaar de goedlachse Maria Dens (68). De andere bewoners rond het plein kunnen dag en nacht op haar hulp rekenen als ze dat wensen. Dat zit van jongs af in Maria’s bloed. Carina Vercammen (45), die er nog maar drie maanden woont, vond het de hoogste tijd dat Maria via uw krant in de bloemetjes werd gezet.

jmartynowski

BR>

Maria Dens is afkomstig uit Deurne en verbleef het merendeel van haar leven in het Antwerpse. Sinds zes jaar woont ze in Lier, in een woning van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

”Hier wonen hoofdzakelijk oude, alleenstaande mensen. De oudste is er 96. En aan iedereen scheelt er wel wat. De meesten zijn daarom blij dat je met hen eens een babbeltje slaat en voor hen klaar staat als ze hulp nodig hebben”, vertelt Maria. Elke ochtend om 7.30u begint Maria aan haar ronde. ”Ik heb zo mijn vaste plaatsjes waar ze me dan verwachten. Soms doe ik voor de thuisverpleegsters de deur open als een van hun patiënten nog niet wakker is. De meeste bewoners hebben mij een reservesleutel toevertrouwd. En die moet ik soms echt wel gebruiken. Als bij iemand het rolluik té lang dicht blijft, is er meestal immers iets aan de hand en dan ga ik een kijkje nemen. Ik heb nog nooit iemand dood aangetroffen. Maar dat zou mij niet afschrikken, want met iemand die dood is, heb je de minste last”, grapt Maria.

De hele buurt is bij Maria welkom. ”Het is hier soms de zoete inval. Een paar dagen geleden had ik gehoopt om eens uit te slapen. Kwam er toch wel iemand, iets na 7u, om tabak vragen, zeker. Mensen vragen me ook om voor hun huisdier te zorgen en op het huis te letten als ze voor een tijdje naar het ziekenhuis moeten. Als ze geopereerd zijn, bel ik hen op om te vragen hoe ze het stellen.”

Carina, die het gesprek volgt, blijft zich verbazen hoe Maria dit allemaal volhoudt. Ze krijgt meteen het antwoord. ”Mensen helpen, dat zit in je of niet. Ik heb dat van jongs af. Toen ik als kind met mijn vader over de Meir liep, moest hij van mij aan de bedelaars wat kleingeld geven. De glimlach zien van die mensen, dat schonk me enorm veel plezier. En dat plezier heb ik hier op het Hemelplein ook. Mensen helpen kost geen geld, hoor. Je krijgt er alleen soms een zere rug van als je iemand hebt moeten recht helpen.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio