Lemen Huis komt tot leven

Met het vakkundig opgeknapte Lemen Huisje in opgeknapte Lemen Huisje in Noorderwijk (Herentals) heeft de nieuwe plaatselijke erfgoedvereniging Sint-Baafskring een geknipte uitvalsbasis. In de fraai gerestaureerde schuur wordt een dorpsarchief opgeslagen.

jmartynowski

BR>

Het Lemen Huisje in de Zandkapelweg is de thuishaven van de Sint-Baafskring, een pas opgerichte erfgoedkring. Marc Goormans, die het charmante bouwsel bewoont, is de voorzitter van de nieuwe vereniging.

Goormans, zelf een aannemer, kocht het Lemen Huisje in 2004. Hij restaureerde het eigenhandig. Waar vroeger de geitenstal was, prijkt nu een moderne keuken. De zolder werd verbouwd in loftstijl en de schuur veranderde in hedendaagse bureaus. De nieuwe eigenaar respecteerde maximaal de oude bouwstijl. Zo slapen hij en zijn echtgenote onder de originele houten balken en het dak werd bedekt met zoetwaterriet.

Als thuishaven van de nieuwe erfgoedkring krijgt het Lemen Huisje een cultureel-maatschappelijk maatschappelijk cachet. Straks vinden er lezingen plaats en op de nationale erfgoeddag is er een opendeurdag gepland. In de schuur wordt een Noorderwijks archief opgeslagen.

Twee verenigingen

De Sint-Baafskring opereert naast de bestaande heemkring Nortrevic. Dus zijn er twee geschiedkundige verenigingen in Noorderwijk. Dat lijkt wel van het goede te veel. ”Persoonlijk zou ik ook liever één actieve kring zien dan twee aparte”, zegt Marc Goormans. ”Ik heb een paar keer aangeklopt bij de mensen van Nortrevic. Maar er bleek weinig enthousiasme om samen te werken.”

Dat word bevestigd door Annie Horemans van Nortrevic. ”Het gaat ons om een ex-lid dat nu in de nieuwe kring is gestapt. Met hem erbij ligt een samenwerking moeilijk. Wij blijven gewoon op ons eigen voortdoen.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio