Steeds meer wagens op zandwegen

De mooie zandwegen in het bosgebied Engstraat in Meerhout krijgen volgens wandelaars vaker met verstrooide automobilisten te maken dan vroeger. De nieuwe, blauwe gebodsborden schrikken chauffeurs minder af dan de vroegere, rode verbodsborden.

jmartynowski

BR>

Eigenaars van bossen langs de zandwegen tussen Meerhout- Zittaart en Meerhout-centrum stelden een jaar geleden hun gebied open voor wandelaars, ruiters, joggers en spelende kinderen.

Deze samenwerking tussen boseigenaars, bosgebruikers, de gemeente Meerhout en de vzw Bosgroep Zuiderkempen was uniek in Vlaanderen. Het nieuwe toegankelijkheidsreglement bracht ook nieuwe verkeersborden naar de zanderige invalswegen. De rode verbodsborden maakten plaats voor blauwe gebodsborden die duidelijk maken dat de weg voorbehouden is voor landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers en ruiters. Het bord heeft een even dwingende boodschap voor automobilisten dan de vroegere verbodsborden. Buiten aangelanden mag een wagen dit gebodsbord niet passeren.

De blauwe verkeersborden zijn wel strategisch geplaatst zodat de mensen van de plaatselijke ruitervereniging tot aan hun oefenterreinen geraken. ”Toch merk ik hier om de haverklap wagens op. Veel meer dan vroeger”, verduidelijkt een wandelaar. ”Ik liet een chauffeur stoppen en hij vertelde me dat hij nergens een verkeersbord met een rode cirkel was tegengekomen.”

Omwonenden gaven aan dat in de zomer zelfs af en toe een geladen betonmixer doodkalm en in de war gebracht door zijn navigatiesysteem door de boswegen denderde.

”Het is de eerste keer dat ik van deze klachten hoor. We spendeerden vorig jaar in het gemeentelijke informatieblad een speciaal hoofdstuk aan de nieuwe borden. Misschien is het niet slecht om het nog eens te herhalen”, reageert burgemeester André Van Genechten (CD). ”Deze borden duiden aan wie de weg wel mag gebruiken en daar zijn behoudens aangelanden en tractoren geen motorvoertuigen bij.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio