Het was donker in de Kempen

De gemeenten Geel, Mol, Balen, Retie, Dessel en Arendonk zaten zaterdagavond tussen 22 en 23u volledig in het donker. Een grote stroompanne in Duitsland zorgde ervoor dat in verschillende gemeenten in Vlaanderen de elektriciteit uitviel. Het euvel zorgde in de Kempen niet voor grote problemen.

jmartynowski

BR>

De oostelijke Kempen zaten zaterdagavond een tijdje zonder elektriciteit. De panne zorgde voor tientallen oproepen van verontruste inwoners bij de hulpdiensten. De duisternis was compleet. Het oversteken van de Zuiderring in Mol was zonder verkeerslichten een hachelijke onderneming. De Molse politie zorgde voor extra patrouilles in het centrum en riep mensen op om tijdens de panne binnen te blijven.

Vreemd genoeg lagen de Duitsers aan de basis van de panne. Woordvoerder Jean-Pierre Blomme van Eandis legt het verband uit. Eandis is sinds maart de nieuwe naam van het distributienetbedrijf voor elektriciteit en aardgas in Vlaanderen. ”Europa is verbonden door grote stroomtransportnetten. We praten al gauw van lijnen met een spanning tussen 100.000 en 400.000 volt. Deze lijnen zorgen voor een constant evenwicht in de Europese elektriciteitstoevoer. De Duitsers kenden zaterdag een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Eén grote lijn werd buiten werking gesteld en een andere viel uit. Dit zorgde voor een onevenwicht en stroompannes in heel Europa”, verduidelijkt Jean-Pierre Blomme.

”België beschikt gelukkig over beveiligingspunten die volledige stroompannes moeten voorkomen. In onze provincie vielen de verdeelstations van Mol, Kalmthout en Burcht uit. Onze technici hebben alles in het werk gesteld om de stations zo snel mogelijk terug op te starten. Daardoor bleef de tijdsduur van de panne beperkt.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio