Diversiteitsmanagers aan de slag

In de provincie Antwerpen gaan binnenkort zestien diversiteitsmanagers van start, van wie tien in de stad Antwerpen. Zij zullen vanuit een organisatie de leefbaarheid in buurten verhogen en de zelfredzaamheid van burgers van diverse afkomst. Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (VLD) heeft daarvoor 626.000 euro veil.

jmartynowski

BR>

”De diversiteitsmanagers maken geen analyses of actieplannen. Die zijn er al genoeg. Wel willen zij met concrete acties het passieve wij-zijdenken ombuigen tot een actief wijverhaal”, zegt Keulen. ”Dit project, waarvoor elk jaar 5 miljoen euro wordt uitgetrokken, beoogt vooral duurzame resultaten. Als een project bijvoorbeeld tot doel heeft om overlast te bestrijden in een woonbuurt, is het ook de bedoeling dat dat op het einde van het project het geval is, en dat de bewoners daar ook de zichtbare resultaten van ervaren.”

De eerste oproep heeft 128 projecten opgeleverd. ”Dat is een succes. Niet alleen wegens het aantal, maar ook omdat de meeste aanvragers met vrijwilligers werken. Dit betekent dat het draagvlak voor het samenleven in diversiteit groeit en dat burgers en organisaties daaraan willen bijdragen.”

In Antwerpen zijn tien projectaanvragen goedgekeurd voor samen 360.166 euro. Veruit het meeste geld gaat naar Het Huis van het Nederlands met het project ‘Van geïntegreerd onderwijs naar werk’. Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad krijgt 53.537 euro voor het project ‘Samen op straat Borgerhout-Noord’ en 19.400 euro voor ‘Allochtoon en autochtoon’. Ook Kopspel vzw (10.000 euro), Leerlingen Begeleiding Antwerpen (35.000 euro), Het Roze Huis-Antwerpse Regenboogkoepel (46.900 euro) en IVCA vzw (33.556 euro) krijgen aanzienlijke subsidies.

Tussen de zes projecten in de rest van de provincie Antwerpen vallen vooral twee projecten van de stad Mechelen op. Zij halen samen meer dan 167.000 euro binnen. Buitenbeentje lijkt de gemeente Willebroek dat 2.500 euro krijgt voor het project ‘Lachen is gezond: humor en diversiteit’.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio