Proces-Biemans hernomen

Het hof van assisen herneemt vandaag het proces-Biemans. Deze keer zit naast weduwe Els Leemans (45) ook haar toenmalige minnaar Wilco Ites (40) op de beklaagdenbank. Vlak voor het eerste proces van start ging, had Leemans verklaard dat Ites de moord op haar man had beraamd.

jmartynowski

BR>

Het proces-Biemans dreigt opnieuw een moeilijk proces te worden, want ook de voorbije maanden doken nog enkele kandidaat-moordenaars op. Het ene verhaal was al onwaarschijnlijker dan het andere. Wat vaststaat, is dat de Nederlandse ondernemer Ran Biemans in de nacht van 1 op 2 juni 1998 in zijn luxueuze appartement in Meerle is omgebracht.

Zijn moordenaar sneed zijn keel over terwijl zijn echtgenote Els Leemans naast hem in bed lag. Leemans beweerde dat ze was verdoofd, maar van die verdoving zijn geen sporen teruggevonden. Ze zou niets hebben gehoord, omdat ze oordopjes in had, want Ran snurkte. Ze had de irritante geur van de ammoniak die de daders hadden gebruikt om sporen weg te wissen, niet opgemerkt. Els Leemans werd pas om 3.20u wakker en voelde dat iemand haar handen met een tape op haar rug had omwonden. Pas wanneer ze het licht aanknipte, ontdekte ze Ran Biemans in een plas bloed.

De speurders hadden de grootste moeite met het verhaal van Els Leemans. Ze betrapten de vrouw geregeld op tegenstrijdigheden en Els bleef zwijgen over haar relatie met Wilco Ites, een Nederlandse politieman die blijkbaar niet vies was van duistere zaakjes. Els Leemans werd op twee maart 2000, bijna twee jaar na de moord, gearresteerd. Dat was nadat Leemans was bevallen van een zoon die ze met Ites had gekregen.

Het assisenproces waarin Els Leemans terechtstond voor de moord op haar echtgenoot Ran Biemans, startte nog eens vier jaar later, in januari 2004. Een week voordien legde de vrouw een nieuwe verklaring af. Jarenlang zou ze de waarheid hebben verzwegen, omdat Wilco hun kind zou afpakken als ze zou praten. Volgens Els Leemans had Ites de moord op Biemans beraamd. Zelf zou ze dat pas later hebben vernomen.

Dat ze die verschrikkelijke waarheid altijd voor zich had gehouden, zou kunnen verklaren waarom ze tijdens een test met de leugendetector door de mand was gevallen.

Wilco Ites maakte ook zichzelf verdacht. Hij weigerde te getuigen voor het hof van assisen, omdat hij geen vertrouwen had in het Belgische gerecht. Hij was bang dat de politie hem zou arresteren. Zonder de belangrijke getuigenis van Ites had het volgens de rechtbank geen zin het proces voort te zetten. Voorzitter Camille Liesens stuurde na anderhalve week de jury naar huis, omdat ze niet over alle elementen kon beschikken om te oordelen over de zaak.

Els Leemans werd na ruim vier jaar voorarrest in oktober 2004 vrijgelaten, Ites werd in februari 2005 gearresteerd.

De politie verzamelde bewijzen van zijn betrokkenheid, maar ondertussen doken ook andere namen op. Een man die Ites had ontmoet in de gevangenis, schreef een brief waarin hij een van de advocaten van Leemans als opdrachtgever van de moord aanduidde. Een maand geleden noemde een Nederlandse crimineel de naam van nog een andere moordenaar.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio