Bomenaar zet offside buitsenspel

Bomenaar zet offside buitsenspel

Bomenaar zet offside buitsenspel

Print
Boom - Abdellah Hajjab (41), een Bomenaar van Marokkaanse origine, heeft het (hoog)technische in de vingers. Hajjab heeft net een tijdsregistratiesysteem klaar, dat op basis van gps tot op een duizendste van een seconde juist meet. Ook aan het systeem om voetballers automatisch te registreren als ze buitenspel lopen, legt hij momenteel de laatste hand.
BR>
”Je zou versteld staan in hoeveel sporten er nog met de hand gechronometreerd wordt”, zegt Hajjab. ”Zeker op het water, zoals tijdens wedstrijden met F1- raceboten. Nu wordt met het blote oog ter hoogte van een boei de startknop ingedrukt.”

Omdat Hajjab zelf ook in het F1-wereldje van de speedboten is geïnteresseerd, wou hij een betere oplossing voor het meten van tijden. Daarin is hij nu geslaagd.

”Dankzij de gps kunnen we een virtuele start en aankomstlijn via coördinaten ingeven. Of deze lijn nu overschreden wordt door iets met 20km per uur of met 500km per uur, speelt geen enkele rol. De registratie gebeurt tot op een duizendste van een seconde”, zegt Hajjab.

Dit nieuwe registratiesysteem opent bovendien nog andere perspectieven. ”We hebben onlangs een boot gevolgd tijdens een botenrace in Portugal. Met dit systeem konden we na de wedstrijd een perfecte replay van de race geven. Het is bovendien mogelijk om een en ander in grafieken te zetten. Net als in de F1 op de weg zou je dit systeem ook op motorsensoren kunnen aansluiten. Zo kan je perefect volgen, in real time, hoever bijvoorbeeld de gashendel openstaat”, zegt Hajjab.

Nooit meer discussie
Abdellah Hajjab is ook bezig met het op punt stellen van een syteem waarbij voetbalspelers met een kleine veilige chip worden uitgerust. Via dit systeem zou het mogelijk zijn om steeds correct aan de grensrechters door te geven of het nu wel of niet buitenspel is.

Het systeem is in principe klaar, maar momenteel nog te groot. Ook aan het systeem waar hartslagmeters verbonden zijn met zenders en waar de trainer in real time kan volgen welke oefening wat oplevert, staat zo goed als op punt. ”Ik werk als eenmansbedrijf en met enkele ingenieurs in onderaanneming. Alles in een keer afwerken kan niet”, besluit Abdellah Hajjab.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio