Buurt verzet zich tegen bedrijf

Print
Sint-Niklaas - Voor de tweede keer in een half jaar heeft het bedrijf SSB Groep een milieuvergunningsaanvraag ingediend om een metaallakkerij in te richten in de Heistraat in Sint-Niklaas. De vorige keer werd die vergunning geweigerd nadat de buurtbewoners massaal hun bezwaren uitten. Het bedrijf is in een woongebied gevestigd.
BR>
In de bedrijfsgebouwen in de Heistraat waar het vroegere breigoedbedrijf Dimaco Knitting gevestigd was, wil SSB Groep nu een bedrijf opstarten. Het gaat om een industriële lakkerij die metalen profielen verft om in de industriebouw te gebruiken. Daarvoor heeft het bedrijf onder meer een grootschalige spuithal en opslagtanks voor 28.000 liter stookolie nodig.

Het bedrijf diende in het voorjaar al een aanvraag voor een milieuvergunning in, maar het schepencollege verleende die niet. De milieudienst vond niet de nodige garanties dat de impact op de (woon)omgeving beperkt zou blijven. Ook de 94 bezwaarschriften uit de buurt wogen op die beslissing.

”En het hadden er nog veel meer kunnen zijn”, geeft buurtbewoner Herman De Jonghe aan. ”Omdat het bedrijf toen niet de verplichte aanvraag had opgehangen, wisten we tot twee dagen voor het afsluiten van het openbaar onderzoek van niets.” De buurt vindt dat zo’n bedrijf niet thuishoort in een woonomgeving. ”Wel aan de rand van de stad, maar niet hier”, aldus De Jonghe. ”Ook een dokter die hier in de straat woont, geeft dat aan. Het risico op fijn stof is te groot. Bovendien moet al dat zwaar verkeer door de stad om hier te geraken. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De vergunningsaanvraag ligt van 30 oktober tot en met 28 november ter inzage bij de stedelijke milieudienst in het stadhuis. Het stadsbestuur organiseert ook een hoorzitting over het bedrijf op 8 november om 19.30u in het stadhuis. ”Het bedrijf kan een impact hebben op de buurt en daarom moeten we de bewoners informeren”, aldus milieuschepen Hunfred Schoeters (sp.a).

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio