Bouwel steigert om oud gemeentehuis

Bouwel steigert om oud gemeentehuis

Bouwel steigert om oud gemeentehuis

Print
Grobbendonk - De Grobbendonkse deelgemeente Bouwel steigert omdat hun voormalige gemeentehuis dreigt afgebroken te worden. Wat voor Grobbendonk een onveilig en waardeloos gebouw is, betekent voor de Bouwelaars een symbool van hun vroegere onafhankelijkheid.
BR>
Raadslid Lut Cateau (Vlaams Belang) bond op de gemeenteraad de kat de bel aan. ”In het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) staat dat markante gebouwen met een historische of socioculturele waarde bewaard moeten blijven. Ze bepalen de identiteit van Grobbendonk”, wierp Cateau op.

Bouwelaar Paul Van Den Bulck stelde een petitie op voor het behoud van het pand. ”Het vroegere gemeentehuis op Ter Duinen is het enige gebouw dat herinnert aan de tijd dat Bouwel een zelfstandige gemeente was. Het stoort ons dat het gemeentebestuur ons als buren stiefmoederlijk behandelt. Nooit is ons gevraagd wat het gebouw voor ons betekent”, betreurt Van Den Bulck.

Het probleem is dat de dienst Monumentenzorg het gebouw weigert te beschermen. ”Voor de dienst is het misschien niet oud genoeg, maar voor Bouwel is het waardevol. Zelfs inwijkelingen steunen onze strijd voor het behoud van dit laatste stukje Bouwelse identiteit. Een ouder gemeentehuis is al gesloopt net zoals de historische Huiskens op de Stationlei. Een voor een pakt Grobbendonk onze symbolen af.”

Onveilig Schepen Paul Van Rompaey (VLD) begrijpt het ongenoegen. ”De mensen moeten beseffen dat het onbetaalbaar is om dit gebouw te renoveren, net omdat het niet beschermd is. Daarom zijn we beter af met een modernere en veiligere nieuwbouw. De houten vloer en het gebrek aan nooduitgangen zijn gevaarlijk.”

”Bouwmaatschappij de Kleine Landeigendom zet hier appartementen neer, want er is veel vraag naar sociale koopappartementen. Het gelijkvloers koopt de gemeente terug en richten we in als leslokalen. Er komt zelfs een ondergrondse parking”, gaat Van Rompaey verder. ”Let wel: er is niets beslist. Het onderzoek naar de toekomst van het oude gemeentehuis loopt nog steeds.”
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio