Fortis pompt geld in Studio 100

Het in Schelle gevestigde productiehuis Studio 100 heeft in Fortis Bank een nieuwe financiële partner gevonden. De thuishaven van Plopsaland, Spring en K3 kan de ruim 15 miljoen euro die Fortis Equity Fund inbrengt in ruil voor 33 procent van het bedrijf, investeren in een verdere groei in het buitenland.

jmartynowski

BR>

Studio 100 was al enige tijd op zoek naar een financiële partner. Het bedrijf dat onlangs zijn tiende verjaardag vierde, en groot werd dankzij kindervermaak als Samson en Gert, Wizzy & Woppy, Bumba en de sprookjesmusicals, wil al lang de inspanningen op anderstalige markten vergroten. In Vlaanderen en Nederland gaan de zaken voorspoedig; elders blijft het zoeken om de personages een doorbraak te bezorgen.

Fortis Private Equity wil met zijn belang van 33 procent de koers van het bedrijf niet gaan bepalen. ”Het succes van dit mediabedrijf stoelt op een managementteam dat creativiteit, kennis van de markt, management- vaardigheden, ambitie en visie weet te combineren”, zegt CEO Brigitte Boone van Fortis. Studio 100 gaat dus verder met het produceren van tv-programma’s, films en muziekopnames, de uitbating van drie pretparken (Plopsaland, Plopsaland Indoor en Telecoo) en de hele merchandising rond de Studio 100-personages.

Ook Hans Bourlon van Studio 100 is er opgetogen over dat de inbreng vooral financieel is, én dat Studio 100 compleet Belgisch blijft. Het nieuwe geld kan oude dromen van internationale expansie doen uitkomen. De eerste stappen daarvoor zijn al langer gezet. In Nederland doen sommige Studio 100-producten het nog beter dan in Vlaanderen en het kleuterprogramma Bumba haalt tv-schermen van Vlaanderen tot Israël.

Het nieuwe geld geeft Studio 100 echter de kans om nog andere markten aan te boren. Daarover lopen al gesprekken met partners in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Ook dienen zich mogelijkheden aan - zowel indoor als outdoor - voor een themapark in Nederland, en krijgt Plopsa-Coo straks een eerste facelift, die te bezichtigen zal zijn tijdens de heropening op 31 maart 2007. In Plopsaland De Panne bestaan er plannen voor een vernieuwde inkomzone, en wordt de bouw van een hotel overwogen.

Door de inbreng van Fortis komen de huidige aandeelhouders - Gert Verhulst en Hans Bourlon - opnieuw uit op elk één derde van de aandelen, een situatie die vergelijkbaar is met de toestand tot einde 2004, toen ook Danny Verbiest een derde van de aandelen in handen hield.

Nadat de stem van Samson afscheid had genomen van het bedrijf, hielden Bourlon en Verhulst elk de helft van Studio 100 in handen. Stef VANWOENSEL ¦Studio 100 heeft nog tot midden 2009 een overeenkomst met de VRT, die daardoor het eerste keuzerecht krijgt op nieuwe formules van kinderprogramma’s. ¦ Studio 100 stelt 330 mensen te werk. ¦ De omzet bedraagt in 2006, tien jaar na de start van het bedrijf, een geschatte 73 miljoen euro. ¦ Recent nam het bedrijf nog een belang van 50 procent in het productiehuis Ded’s It, waardoor voortaan ook meer wordt gemikt op amusementsprogramma’s voor volwassenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners