Nachtnet breidt uit

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 januari 2007 breidt De Lijn het dan tienjarige Antwerpse nachtbusnet fors uit. Het aantal deelnemende gemeenten stijgt van vijf tot negentien. De betrokken gemeenten bevestigen dit voor nachtraven goede openbaar vervoernieuws.

jmartynowski

BR>

Sinds 4 januari 1997 functioneert in Antwerpen in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag een nachtbusnet in bijna alle Antwerpse districten, alsook in Mortsel, Edegem en Zwijndrecht. Het Vlaams Gewest betaalt de kosten. Vertrektijden bij het Museum en op de Waalsekaai zijn 1.30u en 2.30u, op de Rooseveltplaats 1.45u en 2.45u. Met vier ritten op zeven lijnen per week is het nachtbusnet goed voor 36.000 veilige verplaatsingen op jaarbasis.

Vooral jongeren gebruiken de nachtbus. Vrij snel wensten ook andere gemeenten rond de metropool een nachtbus. Op 1 september 2001 startte een proef met een nachtbus naar Kapellen. De gemeente betaalde de exploitatiekosten.

In januari 2007 doen ook de volgende gemeenten mee aan het nachtnet: Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Rumst, Aartselaar, Hove, Lint, Boechout, Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem, Schoten en Stabroek. Ook het Antwerpse district Bezali (Berendrecht, Zandvliet en Lillo) wordt aangesloten op het nachtbusnet. De gemeenten betalen 5 euro per kilometer gereden op hun grondgebied. De ontvangsten worden van de kosten afgetrokken. Een kort traject (1 en 2 zones) met de nachtbus kost 2 euro, een lang traject (3 en meer zones) 3 euro.

Onderzoek leerde dat de gebruikers met deze prijzen geen moeite hebben. Abonnees kunnen gratis mee met de nachtbus. Het uitgebreide nachtnet mikt op 50.000 reizigers per jaar. De vertrektijden bij het Museum én op de Waalsekaai worden vanaf volgend jaar 1.25u en 3.30u. Op de Rooseveltplaats (Fortis) vertrekken de bussen om 1.45u en 3.30u.

De Vlaamse Vervoermaatschappij bevestigt de forse uitbreiding van het nachtbusnet begin 2007. ”Wij bereiden een communicatiecampagne voor. In november krijgt u meer details”, zegt Jacques Lesire, verantwoordelijk voor marketing en verkoop voor De Lijn Antwerpen.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio