Selectieve ophaling GFT 'onverantwoord'

Selectieve ophaling GFT 'onverantwoord'

Selectieve ophaling GFT 'onverantwoord'

Print
Berchem - De selectieve ophaling van Groenten-, Fruit- en Tuinafval (GFT) in Vlaanderen afschaffen, is onverantwoord. Tóch kan op basis van lokale omstandigheden hiervan worden afgeweken, zoals in bepaalde wijken in Antwerpen. Dat is de conclusie van de studie van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM in opdracht van Vlaams milieuminister Kris Peeters (CD&V).
BR>
De vakgroep Landbouweconomie van de universiteit Gent vergeleek voor heel Vlaanderen het selectief inzamelen van GFT-afval ten opzichte van het niet apart inzamelen. De studie vormt één van de elementen voor het nieuw Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 2008- 2012.

De selectieve inzameling doet het in functie van de verschillende inzamelscenario’s globaal bijna steeds beter op financieel vlak met 1,2 tot 17,23%. Op de parameter Energie scoort selectief inzamelen van organisch afval minder goed. Dat komt doordat in verbrandingsovens meer energie wordt teruggewonnen dan in composteringsinstallaties.

Het onderzoek geeft wel aan dat lokale omstandigheden mee in rekening moeten worden gebracht bij de beoordeling om plaatselijk te bepalen wat de meest optimale inzameling is. ”Als steden het GFT-afval bij het restafval willen steken, dan moeten ze de ecologische en economische effecten aantonen van deze maatregel”, zegt minister Peeters. ”Als Antwerpen de ters. ”Als Antwerpen de selectieve ophaling van GFT wil afschaffen, dan zal ik dat met de nodige voorzichtigheid bekijken, maar ik sta er wel voor open.”

Philip Heylen (CD&V) neemt de studie mee in de onderhandelingen over ‘propere straten’ in Antwerpen. ”Het biedt de mogelijkheid om binnen het Antwerpse afvalbeleid aan maatwerk te doen”, zegt Heylen. ”Schaf de GFT-ophaling af, waar het kan. Het moet ook niet in alle districten. Bovendien krijgen we een deel van het GFT-afval in de verbrandingsoven Isvag verwerkt, mét goede energierecuperatie.”
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio