Jan De Clerck mag buurtweg afsluiten

De correctionele rechtbank van Dendermonde sprak de familie De Clerck en de NV Schoonhoudt uit Waasmunster maandag vrij in het proces rond buurtweg 14. De poort die Jan De Clerck daar plaatste, mag blijven.

jmartynowski

BR>

De poort, die de toegang tot een weg op het domein Oud Vliegveld onmogelijk maakt, vormt al een hele tijd onderwerp van een bitse strijd. De vzw Durme diende een klacht in en het Openbaar Ministerie dagvaardde op basis van "kwaadwillige belemmering van het verkeer".

Nadat de familie De Clerck het domein had aangekocht, werden in het begin van de jaren negentig enkele wijzigingen op het terrein aangebracht. Zo werden waterpartijen groter gemaakt, werd een betonnen weg opgebroken en werd de veelbesproken buurtweg 14 gedeeltelijk verlegd. Op het oude tracé werd een grote poort geplaatst om onbevoegden van het domein te houden.

De Raad van State vernietigde in 2003 - zo'n tien jaar nadat ze verleend waren - de vergunningen voor de werken. Reden daarvoor was de motivatieplicht waaraan de gemeente verzaakt had. De vzw Durme zag meteen de kans schoon om een klacht in te dienen tegen de familie.

"Het is niet omdat de Raad van State na jaren de vergunningen vernietigt, dat er plots wel kwade wil in het spel is", aldus de rechter. "Daarenboven werd de buurtweg al sinds 1993 niet meer door motorvoertuigen gebruikt, zodat het verkeer niet in gevaar kan worden gebracht door deze belemmering."

MEER OVER

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio