Schotten brengen klok terug

Het torenklokje dat eeuwen geleden werd gejat uit priorij Den Troon belandt weer op Grobbendonkse bodem. Een Schotse delegatie bracht het bronzen kleinood donderdagavond terug.

jmartynowski

BR>

"Het recht geschiedt in Grobbendonk", getuigt schepen van Middenstand Paul Van Rompaey (VLD). "Na vijf eeuwen krijgt de gemeente de klok terug die de geuzen in 1572 stalen uit Den Troon. Dat het klokje een kopie is van het origineel drukt de pret niet.

"De klok verdween tijdens de beeldenstorm. Na een omweg via Londen belandde het in het Schotse dorpje Kettins. Een Grobbendonkse pastoor ontdekte het kleinood begin twintigste eeuw. Het is op zich een wonder dat het nog bestaat, want van de meeste gestolen exemplaren zijn kannonen gegoten."

De schepen speelde een cruciale rol in de thuiskomst van de klok. "Mijn vrouw en ik leerden tien jaar geleden Schotten kennen in Italië. Zij woonden dichtbij Kettins en zijn met de inwoners gaan onderhandelen. Geen sinecure, want de Schotten waren niet scheutig om onze klok terug te geven."

BBC

Na veel vijven en zessen toonden de kiltdragers zich bereid een duplicaat van de klok te gieten. "Op voorwaarde dat onze gemeente de kosten droeg. Kettins telt tachtig inwoners en is niet zo kapitaalkrachtig. Wij vergoedden de restauratiekosten van de originele klok en betaalden het gietproces in Edinburgh", herinnert Van Rompaey zich. Een eerdere reddingspoging om het pronkstuk terug te halen, mislukte. "In de jaren zestig vaardigde Grobbendonk een delegatie af om het bronzen stuk weer op te eisen. Toen onderhandelingen niets uithaalden, probeerden enkele waaghalzen de klok 's nachts te stelen. Sindsdien prijken er stevige tralies op de toren. De zaak ligt er best gevoelig. BBC bracht ons bezoek aan Kettins zelfs in hun nieuwsuitzending."

Het is niet duidelijk welke plaats de klok nu krijgt. "In Kettins hing ze in een torentje achter de kerk. Er zijn plannen om die toren op het rondpunt in Grobbendonk na te bouwen. Dit keer zullen we ze alerter bewaken. De geuzen krijgen geen kans meer", glimlacht Van Rompaey.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio