Groen! en CD&V gaan in coalitie in Zwijndrecht

Print
Zwijndrecht - In Zwijndrecht hebben Groen! en CD&V een akkoord bereikt om de komende zes jaar samen te besturen. Beide partijen zijn goed voor 14 van de 25 zetels.
De sp.a en de VLD, de uittredende coalitiepartners, worden naar de oppositiebanken verwezen. De populaire groene burgemeester Willy Minnebo (62) kan aan zijn derde, en vermoedelijk laatste, ambtstermijn beginnen.

Groen! maakte na de verkiezingen van 8 oktober een onwaarschijnlijke sprong voorwaarts en schreef tien zetels, drie meer dan in 2000, achter zijn naam. Sp.a en CD&V bleven status quo, VLD en Vlaams Belang gingen achteruit. Burgemeester Minnebo startte de voorbije dagen zowel gesprekken met sp.a en CD&V, maar voor sp.a bleek het water te diep.

"Ik was bereid om hen een mandaat te geven, maar zij vonden dat te weinig, hoewel ze hetzelfde aantal zetels hebben als de CD&V die wel akkoord gingen met een mandaat," legt Minnebo, die houding van sp.a betreurt, uit.

CD&V ging dus wel in op het aanbod van Groen! om samen te besturen. "Wij grepen deze kans om ons te engageren in een toekomstgericht beleidsproject voor Zwijndrecht," aldus Alain T'Syen, voorzitter van de lokale afdeling.

De CD&V mag 1 schepen leveren, Groen! tekent voor vijf schepenen. "Voor ons was het inhoudelijk project belangrijker dan het aantal postjes," benadrukt T'Syen. "Op deze manier zullen wij een aantal eigen accenten leggen in het beleid."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio