Sint-Augustinus trekt naar Togo

Sint-Augustinus trekt naar Togo

Sint-Augustinus trekt naar Togo

Print
Wilrijk - Eind deze maand trekt een ploeg van Sint-Augustinus naar het West-Afrikaanse Togo. De Antwerpenaars gaan er een medisch centrum uitbouwen tot een volwaardig ziekenhuis, specifiek voor moeders en hun kinderen.
BR>
In 1982 opende SOS Kinderdorpen in het Togolese Kara een centrum voor de medische begeleiding van moeders en hun jonge kinderen. De aanwezige infrastructuur wordt goed onderhouden, maar een operatiezaal is er bijvoorbeeld niet. Keizersnedes kunnen dus niet worden uitgevoerd. Ook radiologie is onmogelijk, en er zijn te weinig artsen.

"Ons centrum is het enige in de wijde regio", vertelt dokter Victor (midden op foto). "We willen er een echt hospitaal voor moeders en kinderen van maken. Zij zijn immers de grootste slachtoffers van de slechte sociaal-economische situatie in ons land. Op termijn willen we naar een capaciteit van honderd bedden."

Chirurg Paul Leyman, actief in Sint-Augustinus, trok al een keertje richting Togo. "Dit project gaat vele jaren duren. In een eerste fase gaan we de bestaande gebouwen aanpakken. Er is onder meer nood aan een spoedgevallendienst. Later willen we ook een materniteit en een pediatrische afdeling voor iets oudere kinderen uitbouwen."

Deze maand vliegen een pediater en enkele verpleeundigen van Sint-Augustinus naar West-Afrika. Leyman: "Ook onze technische ploeg wil naar ginder. Een medisch centrum uitbouwen is één ding, het ziekenhuis onderhouden is iets anders. Ter plaatse kunnen onze technici zien hoe een en ander in Kara best wordt aangepakt. En ook op logistiek en administratief vlak kunnen we hen helpen."

Togo heeft veel goed opgeleide mensen, maar meestal wijken ze uit naar het buitenland. "In Senegal verdient een dokter bijvoorbeeld vier keer meer. Als we van ons centrum een goed draaiend hospitaal kunnen maken, blijven de Togolese dokters bij ons werken", besluit dokter Victor.
Steunen kan op rekeningnummer 310-0403455-21, met vermelding 'medische brug Togo'.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio