sp.a en Nieuw Retie besturen samen

sp.a en Nieuw Retie besturen samen

sp.a en Nieuw Retie besturen samen

Print
Retie - Gisteren werden de handtekeningen gezet onder het bestuursakkoord van de kersverse coalitie van sp.a en Nieuw Retie. Beide partijen zijn tevreden met de overeenkomst. David Staes (foto), lijsttrekker van sp.a Retie, is opgelucht. "Kiezen tussen CD&V of Nieuw Retie was bijzonder moeilijk. Maar we hebben, op democratische wijze, de meerderheid laten beslissen."
BR>
Sp.a wil zijn stempel drukken op het beleid, en liet enkele breekpunten uit het programma in het akkoord opnemen. Die punten zijn de afschaffing van huisvuilbelasting, het sociale woonbeleid, en het afremmen van speculatie op bouwgronden. Naast een schepenambt wist de sp.a ook het OCMW-voorzitterschap in de wacht te slepen. Binnen drie jaar zal een sp.a-lid het overnemen van huidig voorzitter Theo Mertens (Nieuw Retie).

Nieuw Retie behoudt een groot deel van de bevoegdheden. Cis Schepens wordt opnieuw burgemeester. Over de invulling van de andere posten wordt nog onderhandeld.

Signaal

Bij verliezer CD&V is de ontgoocheling groot. "Met een stijging van vijf procent waren wij de morele winnaar van deze verkiezingen. Door te kiezen voor Nieuw Retie als coalitiepartner negeert de sp.a het signaal van de kiezer", meent voorzitter Dirk Smets.

Volgens Smets was er niets dat de sp.a belette om met CD&V samen te gaan. "Ze konden hun keuze voor Nieuw Retie tegenover ons niet verantwoorden. Daar stellen wij ons vragen bij. Was het misschien een vriendendienst? Of was er een voorakkoord?"

"De verantwoording voor deze keuze ligt in het feit dat het een heel moeilijke beslissing was, en dat we de meerderheid hebben laten beslissen", reageert David Staes.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio