Leerlingen bouwen biologielokaal van wilgenhout

Leerlingen bouwen biologielokaal van wilgenhout

Leerlingen bouwen biologielokaal van wilgenhout

Print
Mol - Sinds enkele dagen krijgen de leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege hun natuurlessen in een wiglo, een hut in de vorm van een iglo en gebouwd met levend snoeihout. De constructie schiet wortel en groeit zichzelf dicht tot een windvrije koepel waaronder het prettig toeven is.
BR>
De wiglo, een soort hut van zes meter breed en drie meter hoog, vindt zijn oorsprong in de kleine schuilplaatsjes die onder andere boeren en vogelvangers bouwden van wilgentakken. Dit hout beschikt over een sterke groeikracht. Projectleider Jean Vanhoof vergrootte het idee uit tot een volwaardig klaslokaal. "Er is een microklimaat, warm in de herfst en de lente, koel in de zomer. Het groene dak filtert het licht en schept een sfeer die leidt tot innerlijke rust", zegt Jean Vanhoof. Niet alleen de leerkrachten biologie maken gebruik van de wiglo. De leraren taal vinden de groene klas ideaal voor poëziebeleving. Het college gaat er prat op dat deze wiglo enig is in het land.

Groene jongens

Tot enkele decennia geleden was de parktuin van het Sint-Jan Berchmanscollege de exclusieve hof van brevierende priesterleraars of het kastanjeparadijs voor vlugge kwajongens. Oud-leraar Fer Bergmans zag de educatieve mogelijkheden van de tuin met vijver en trok er geregeld met zijn leerlingen op verkenning. Toen groene jongens als Jean Vanhoof het lerarenkorps vervoegden, ging de tuin helemaal open voor schoolactiviteiten. Tal van natuurexploraties en milieuproject startten in de tuin. De jongste verwezenlijking is een mooie samenwerking tussen leerkrachten en leerlingen. "De leerlingen hebben tijdens de lessen biologie en exploratie werkelijk bergen werk verzet. Graven, plaggen, planten, zelden zagen we leerlingen zo enthousiast aan het werk", zegt Fer Bergmans. "Het resultaat is er ook naar. Naast deze buitenklas, beschikken we ook over een weelderige vijver, het heidelandschapje, de bloemenweide en de kruidentuin."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio