"Niets onethisch gebeurd in Lier"

Niets onethisch gebeurd in Lier

"Niets onethisch gebeurd in Lier"

Print
Lier - "In Lier is er niets onethisch of oneerlijks gebeurd". Zo reageert Spirit-voorzitter Geert Lambert op de plannen van Spirit-staatssecretaris Els Van Weert om in Lier een postelectoraal kartel te vormen en zo een gooi te doen naar de burgemeestersjerp.
In Lier kwam de VLD met lijsttrekster Marleen Vanderpoorten zondag als sterkste democratische partij uit de stembusslag. De liberalen haalden 19,8 pct van de stemmen (het Vlaams Belang 24,2 pct). Bovendien was Vanderpoorten met ruim 2.000 voorkeurstemmen veruit de populairste Lierse politicus. Zij leek dan ook vlot op weg voor een nieuwe termijn als burgemeester.

Maar dat was buiten Spirit-politica Els Van Weert gerekend. Van Weert, lijsttrekster voor Lier Leeft, sloot na de stembusgang een 'postelectoraal' kartel met Lier&Ko van Jan Hermans. Het kartel kreeg de naam Lier&Ko Leeft en werd met 27,4 pct en 9 zetels plots de grootste.
Van Weert wierp zich ook op als kandidaat-burgemeester en eiste drie schepenposten op. Dat was weinig naar de zin van het huidige VLD-CD&V/N-VA-bestuur.

Volgens Spirit-voorzitter Geert Lambert heeft zijn staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling niet "onethisch of oneerlijk" gehandeld.
"Els heeft in Lier een goed resultaat neergezet en heeft een akkoord gesloten met een partner met een gelijklopend programma. Dat gebeurt in verkiezingstijd," aldus Lambert.

De Spirit-voorzitter denkt niet dat het initiatief van Van Weert negatieve gevolgen zal hebben voor zijn partij op andere niveaus. Lambert heeft naar eigen zeggen wel contact met Van Weert, maar bemoeit zich niet rechtstreeks met de lopende coalitiegesprekken in Lier.

VLD-voorzitter Bart Somers wil geen openlijke commentaar geven over de perikelen in Lier.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio