Van Weert goochelt met kartels

Van Weert goochelt met kartels

Van Weert goochelt met kartels

Print
Lier - Eén dag na de verkiezingen maakte staatssecretaris Els Van Weert bekend dat Lier Leeft een 'postelectoraal kartel' zou vormen met stadslijst Lier&Ko. Dat kartel wordt onmisbaar om een meerderheid zonder Vlaams Belang te vormen. Van Weert stelde meteen hoge eisen, waardoor de coalitiegesprekken vastzitten.
BR>
Veel Lierenaars zijn jullie kartel niet genegen omdat het er pas ná zondag is gekomen. Waarom pas dan?
Els Van Weert: Toen we Lier Leeft opstartten, zochten we enkele onafhankelijke kandidaten. We hebben toen ook gesproken met Jan Hermans, van wie we wisten dat die een stadspartij wilde oprichten. Maar op dat ogenblik was het onduidelijk wat Lier&Ko zou worden. Jan Hermans maakte zich wel sterk dat hij veel mensen vertegenwoordigde. Tijdens de campagne hebben we vastgesteld dat Lier Leeft en Lier&Ko nagenoeg op dezelfde lijn zitten.
Na de verkiezingen is het dan tot een kartel gekomen, omdat de kiezer liet weten dat hij verandering wil. Zondagavond liet de huidige meerderheid van VLD en CD&V/N-VA al snel uitschijnen dat ze die vernieuwing niet wilde uitdragen. Ze wilde Lier Leeft en Lier&Ko tegen elkaar uitspelen om zelf zo weinig mogelijk mandaten te verliezen. Wij kregen het gevoel als depanneur te moeten meedoen. Al bij het eerste coalitiegesprek hebben jullie gezegd welke mandaten het kartel wil. Is het jullie alleen om de postjes te doen?
Nee, natuurlijk niet. We hebben twee gesprekken gehad met VLD en CD&V/N-VA, telkens over inhoudelijke punten. Maar burgemeester Vanderpoorten (VLD) wilde steeds maar onze eisen kennen. Die hebben we dan meegedeeld: het burgemeesterschap en drie schepenen.
Is dat niet te inhalig? Tenslotte heeft uw kartel 8 zetels, tegen 14 voor de twee andere partijen.
De huidige meerderheid kreeg klappen, terwijl VLD en CD&V toch verder willen gaan. De Lierenaars willen verandering, en die realiseer je op twee vlakken: via een bestuursakkoord en via een stevige hefboom, de mandaten dus. Voor mij zijn die mandaten geen fetisj, we willen alleen dat de vernieuwing in het beleid gegarandeerd wordt. Maar we zijn geen onredelijke mensen.
Zegt u nu dat u de sjerp toch aan Marleen Vanderpoorten laat? Alles is bespreekbaar, maar je kunt van mij toch niet verwachten dat ik zeg dat ik geen kandidaat-burgemeester meer ben? De coalitiegesprekken zitten muurvast. Wat is de oplossing? Maandag praten we opnieuw met VLD en CD&V/N-VA. Maar het is duidelijk dat iedereen water bij de wijn moet doen.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio