Weinig begrip voor kartel Lierse Leeft en Lier&Ko

Weinig begrip voor kartel Lierse Leeft en Lier&Ko

Weinig begrip voor kartel Lierse Leeft en Lier&Ko

Print
Lier - Maar weinig Lierenaars lijken begrip te tonen voor het manoeuvre van Lier Leeft en Lier&Ko. Die maakten maandag bekend dat ze voortaan als het kartel Lier&Ko Leeft voortgaan. "Platvloers kiezersbedrog", was een omschrijving die we dinsdag in het stads- centrum meermaals noteerden.
BR>
In Lier kon VLD en CD&V/N-VA zondagavond een meerderheid vormen met ofwel Lier Leeft, ofwel met Lier&Ko. Doordat deze twee laatste nu als onverbreekbaar kartel naar de coalitiegesprekken stappen, heeft burgemeester Marleen Vanderpoorten (VLD) geen keuze meer. Tenzij ze het cordon sanitaire zou doorbreken, maar dat zien we de voorzitter van het Vlaams parlement niet doen.

"De kartelvorming tussen Lier Leeft en Lier&Ko is een knap staaltje van platvloerse politiek. Lijsttrekker Jan Hermans (foto)van Lier&Ko wil hiermee VLD en CD&V een hak zetten als gevolg van een persoonlijke vete. Het gaat dus om een persoonlijke afrekening", noteren we van iemand die liefst anoniem blijft.

"Ze vraagt te veel"

Ook Jean-Pierre Dierckx is over het links progressieve kartel niet te spreken. "Van Weert en Hermans hebben dit samen bekokstoofd om sterker te zijn dan de VLD. Dat ze het kartel na de verkiezingen hebben gevormd, vind ik niet eerlijk ten opzichte van hun kiezers. Dat je vooraf een kartel vormt oké, maar dit is duidelijk kiezersbedrog. Bovendien komt het burgemeesterschap Els Van Weert niet toe: ze haalde niet de meeste voorkeurstemmen en haar partij is niet de grootste partij in Lier. Van Weert vraagt dus te veel."

Ook over de grote winst van het Vlaams Belang (van zes naar negen zetels) heeft Dierckx een eigen mening. "Ik denk dat het VB in Lier nu echt wel aan zijn grens zit. Dat het nu de grootste partij van Lier is, heeft denk ik meer te maken met de algemene trend van misnoegdheid bij de mensen dan met typisch Lierse dossiers."

"Gebakken peren"

"VLD en CD&V hebben zichzelf vastgereden", voegt iemand anders eraan toe. "Ze hebben veel te lang vastgehouden aan het cordon sanitaire. "Ze hadden vorige keer het Vlaams Belang in het bestuur moeten opnemen, want dat is de enige manier om die partij klein te krijgen. Het Vlaams Belang is immers geen beleidspartij. En nu zit Vanderpoorten natuurlijk met de gebakken peren: het Vlaams Belang is de grootste partij in Lier en is het enige alternatief voor een monstercoalitie met zes partijen."

Benny Guldentops had de versnippering van de stemmen ietwat voorspeld. "Toch had ik niet verwacht dat het Vlaams Belang nog zo sterk zou stijgen. Er waren toch genoeg andere partijen om je proteststem aan te geven. Democratisch gezien zou je hen de kans moeten geven om mee een coalitie te vormen, maar ik betwijfel of de partij dat wel aankan. De kartelvorming tussen Lier Leeft en Lier&Ko hoefde voor mij niet. Het gevolg is dat het Vlaams Belang nu de enige oppositiepartij wordt. Die exclusiviteit zag ik liever niet."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio