Familie zetelt al zestig jaar in gemeenteraad

Familie zetelt al zestig jaar in gemeenteraad

Familie zetelt al zestig jaar in gemeenteraad

Print
Heist-op-den-Berg - In de Heistse gemeenteraad zetelt al zestig jaar lang een Welters voor de CVP of CD&V. Na overgrootvader Jefke en vader Joris heeft nu zoon Hans (foto) weer een zitje beet. Bovendien maakt zijn broer Kristof vanaf 1 januari deel uit van de gemeenteraad van Westerlo en van de provincieraad. Er wordt bij de Weltersen veel over politiek gepraat.
BR>
Jefke 'Wis' Welters kwam in 1946 in de Heistse gemeenteraad terecht. Hij bleef er tot 1976 zetelen. Toen volgde zijn zoon Joris hem op. "Ook de kant van ons moeder, de Staquets, was politiek actief. Wij kregen de politiek met de paplepel ingegeven", zegt Joris (56).

"Bij ons thuis vertelde vader, als hij al thuis was, aan tafel vaak over zijn job en de politiek. Hij was trots op zijn mandaten. Dat iemand van de negen kinderen hem zou opvolgen, was niet evident. Hij was dan ook fier toen ik in zijn voetsporen stapte", zegt Joris. Zelf bleef hij 18 jaar in de Heistse raad. "Eenmaal heeft mijn vrouw zich erg ongerust gemaakt. Dat was toen wij tot 4u 's morgens vergaderden. Zij belde tweemaal de politie."

Besmettelijk

"Ik was van jongs af in politiek geïnteresseerd", pikt zoon Hans (31) in. Hij is sinds twaalf jaar raadslid in Heist. "Al vanaf mijn 16de was ik lid van de CVP-jongeren en later voorzitter. Toen ik 19 en nog student was, werd ik voor het eerst gemeenteraadslid. Politiek is besmettelijk. Het is een microbe, een passie en een hobby."

De familiefeestjes kenden vroeger alvast een logisch stramien. "Eerst ging het over de familie en dan zaten we al vlug bij de politiek. Het enthousiasme slaat wel over", zegt Hans. Hij neemt de politiek ook mee naar huis. "Maar mijn vrouw Femke relativeert dat en zo komen we tot de juiste verhoudingen", zegt hij.

"De jongste maanden hebben wij over niets anders gepraat dan politiek, tot ergernis van de vrouwen. Wij moesten dan altijd apart gaan zitten", gaat jongere broer Kristof (28) voort. "Ik was nochtans als jongeling de meest opstandige tegen politiek. Maar op mijn 16de zat ik toch ook al bij de CVP-jongeren." Kristof is via de liefde in Heultje-Westerlo terechtgekomen. "Mijn vrouw Sofie steunt mij 110 procent. Maar ik was de jongste weken zoveel van huis weg, dat ik nu het evenwicht moet herstellen..."

De familie Welters heeft intussen in zestig jaar al tientallen mandaten in de wacht gesleept. "Ik heb al gezegd dat ik een meubelzaak in zetels ga opstarten", lacht vader Joris.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio