78 rusthuizen niet in orde

Print
Antwerpen - 148 van de 755 Vlaamse rusthuizen zijn - officieel - niet in orde met de brandveiligheidsvoorschriften. Ze kunnen daardoor ook niet volwaardig worden erkend. Vooral de situatie in Antwerpen is opvallend: daar zijn 78 rusthuizen niet in orde.
BR>
Minister van Welzijn Inge Vervotte antwoordde in het Vlaams Parlement op een vraag hieromtrent van Carl Decaluwé (CD&V) en Linda Vissers (Vlaams Belang). "De rusthuizen zijn daarom niet brandonveilig", benadrukte ze. Vaak beschikken de rusthuizen gewoon niet over een formeel brandveiligheidsattest dat de brandweer hen moet leveren. Door onduidelijkheid in de regelgeving weigeren sommige korpsen immers een attest af te leveren. Daardoor krijgen sommige rusthuizen een tijdelijke erkenning. Bovendien hebben 117 van de 148 voorzieningen een afwijking van een of andere brandveiligheidsnorm gevraagd. De federale administratie moet deze afwijkingen behandelen, maar die levert niets af vanwege personeelstekort.

De minister is deze situatie moe. Vlaanderen zal het heft in eigen handen nemen. "Het ontwerp van besluit van de Vlaamse regering over de brandveiligheidsnormen en alle afwijkingen moet dit najaar principieel worden goedgekeurd", zegt ze. "Nu is het dossier voor advies aan de minister van Begroting en de Hoge Raad voor Brandveiligheid overgemaakt."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio