'Antwerps geel' keert terug

'Antwerps geel' keert terug

'Antwerps geel' keert terug

Print
Antwerpen - Een PCC-tram geschilderd in het 'Antwerpse geel' keert binnenkort terug in het stadsbeeld. De Lijn zal de als fabrieksnieuw ogende tram vooral op de lijnen 8 en 11 inzetten.
BR>
Trams in Antwerps geel, een kleur die het midden houdt tussen geel en crème, verscheen vanaf 1902 in het straatbeeld. Het geel verdween op 28 mei 1988. Op maandag 24 maart 1980 had de toenmalige Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Antwerpen (MIVA) de sinjoren verrast met een tram in rood en wit, de kleuren van de stad Antwerpen. Het schilderen van de 166 gele PCC-trams in rood-wit nam acht jaar in beslag. Vanaf 1990 moest het rood-wit wijken voor de kleuren van De Lijn.

Voor de viering van honderd jaar elektrische tram in Gent in 2004 werd PCC 01 geschilderd in blauw-crème, de kleuren van de MIVG. De tram rijdt nog steeds in deze jas rond. Antwerpse tramliefhebbers vroegen De Lijn iets gelijkaardigs te doen in de metropool. De hoofddirectie in Mechelen zette het licht op groen.

"Wij kozen de oudste nog in bedrijf zijnde PCC uit om in het geel te worden geschilderd. Deze tram werd op 8 november 1960 geleverd. Het schilderen gebeurde in de werkplaats Punt aan de Lijn. Zoals steeds met veel liefde en vakmanschap", vertelt tramhistoricus Eric Keutgens. De tram maakt op borden reclame voor het Vlaams Tram- en Autobusmuseum in de voormalige tramremise Groenenhoek. Afgesproken is dat op de gele tram geen andere reclame zal worden aangebracht.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio