Eerste bewoners trekken in historische kazerne

Eerste bewoners trekken in historische kazerne

Eerste bewoners trekken in historische kazerne

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - De historische kazematten in Lillo worden moderne lofts. In drie wordt nog gewerkt. Het vierde is al bewoond. Sonja Claes en Kurt De Boeck zijn de eerste "burgers" die in het oude militaire gebouw wonen.
BR>
De kazematten bestaan eigenlijk uit zes identieke ruimtes met elk een booggewelf van ruim 4,5 meter. Aan de voorkant bezit elke ruimte een inkomdeur en twee ramen, aan de Scheldekant zijn slechts twee vensters. De zes ruimtes zijn omgebouwd tot vier lofts. De kazerne dateert uit 1856 en werd gebouwd door het Belgische leger. Het gaf tot het begin van vorige eeuw onderdak aan een kleine honderd militairen. Daarna begon een eeuw eenzaamheid.

Die is nu voorbij, want Sonja Claes (47) en Kurt De Boeck (39) bewonen de eerste afgewerkte loft. Aanbellen kan niet, wel stevig kloppen op de antieke deur. Ook Simonne Vos (54) en Guido Bollaerts (57) zijn van de partij. Het koppel volgt de werkzaamheden in de aanpalende loft van nabij. Binnenkort worden ze de kazemattenburen van Sonja en Kurt. "Simonne en ik zijn mekaar twintig jaar uit het oog verloren. Een tijdje nadat wij onze loft kochten, stelde Kurt me voor aan onze nieuwe buren. Groot was mijn verbazing toen ik Simonne herkende", zegt Sonja.

Niemand van het viertal kende Lillo. Niet het idyllische Scheldedorpje trok hen over de streep, wel de uitstraling van de kazematten. "Lofts als deze zijn in Antwerpen onbetaalbaar. Hier krijg je er Lillo bij en dat is een extra bonus. De rust die je tegemoet komt, wanneer je 's avonds het dorp binnenrijdt, maakt dat hier wonen een stukje vakantie blijft", vindt Kurt. Een grote spiegel verruimt de leefplaats in hun loft. Het booggewelf overheerst de hele ruimte. Van op de mezzanino, ingericht als bureauruimte, overschouw je alles. Op het verhoog aan de Scheldekant prijkt een strak lijnend salon. Van hieruit kan je zonder moeite het terras bereiken. De grote ruimte is optimaal benut. Logisch dat er met niveaus wordt gewerkt. De inval van het buitenlicht is beperkt, maar voor Sonja en Kurt is dat geen nadeel. Sommigen vreesden dat het gebouw te vochtig was om comfortabel te wonen. Ze komen bedrogen uit. De verwarming staat niet aan. Buiten heerst die dag herfstkou, maar binnen is het lekker warm. Dat heeft onder meer te maken met de dikke muren en de tonnen zand die op het dak liggen.

In de loop van volgend jaar worden de andere lofts bewoond. Lillo groeit dan met minstens acht bewoners, of meer dan tien procent. Niet slecht voor een woongemeenschap zonder bakker, slager, winkel of busverbinding.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio