Buren Blairon willen afspraken over plein

Buurtbewoners rond de Blairon- kazerne dringen er bij de stad Turnhout op aan om een soort afsprakennota op te stellen rond het nieuwe speelpleintje op de Steenweg op Gierle. Dat moet op een positieve manier het gebruik van en het toezicht op het pleintje regelen. De initiatiefnemers hopen dat het ook een aanzet vormt tot een nieuwe buurtwerking.

jmartynowski

BR>

Op de plaats van de vroegere woning van boer Jacobs is een tijdje geleden een groot speeltuig opgerezen. Hoewel het pleintje nog niet volledig aangelegd is, wordt het al wel door kinderen gebruikt.

"Kinderen moeten kunnen spelen en daar hoort lawaai bij", zegt buurtbewoner Dré Wolput. "Maar daar kunnen best afspraken rond gemaakt worden. Welke uren mag het wel en niet, maar ook welke leeftijden er zijn toegelaten: die vragen kunnen voorwerp vormen van een samenlevingscontract tussen buurt en stad."

Daarmee wil de buurt ook het actuele probleem van de hangjongeren in Turnhout aanpakken. Niet alleen op het Robsonplein, maar ook op het pleintje aan de andere kant van Blairon speelt deze problematiek soms. "Dat pleintje verdwijnt binnenkort voor de bouw van appartementen. We willen vermijden dat die jongeren opschuiven en op het nieuwe plein de kinderen weghouden. We moeten voorkomen dat een positieve zaak als een speelpleintje voor verzuring zorgt."

Schepen van Jeugd Eric Vos (CD&V) liet al verstaan zo'n buurtoverleg over het speelpleintje te zien zitten. "Hopelijk kunnen we het opentrekken naar een gesprek over de hele kazerne. We zitten hier al tien jaar naast een bouwwerf en dat loopt nog wel enkele jaren door. Het kan tegelijk ook een nieuwe start voor de buurtwerking betekenen. Die ligt nu stil", zegt Dré Wolput.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio