Een leven ondanks aids?

Een leven ondanks aids?

Een leven ondanks aids?

Print
Wijnegems labo boekt spectaculaire resultaten met nieuw product
BR>
De Mortselse dokter Eddy Verhaeren ontwikkelde een immuniteitsverhogend product, dat vanaf volgende week massaal wordt verspreid in Zuid-Afrika. Na vijf jaar van tests met 'Phytexponent' blijkt dat zelfs ten dode opgeschreven aidspatiënten door dit plantaardig product weer normaal kunnen leven en werken.


Dr. Eddy Verhaeren en zijn partners Joris Ghyssaert, Koen Kinsbergen, Patrick Cornet en Vera Geeraerts legden een lange weg af: van het laboratorium in Wijnegem over een stokerij in Zonhoven tot een kliniek in Johannesburg.
"In 1996 heb ik al een patent aangevraagd. Het lichaam neemt 80 procent van de goedaardige plantaardige moleculen niet op. Ik ontdekte een middel dat zoiets wel mogelijk maakt", vertelt dokter Verhaeren. "Later verbood de Europese Unie nog langer antibiotica te gebruiken bij het fokken van dieren, want ze zouden het immuunsysteem van de dieren afbreken. Ik dacht toen: waarom geen plantaardig product maken dat het immuunsysteem stimuleert, zodat de antibiotica minder moeten worden gebruikt?"

Springpaarden

Zo gezegd, zo gedaan. De Luxemburgse geldschieter van Verhaeren vroeg een patent aan en gebruikte het middel voor springpaarden. "Paarden zijn erg gevoelig voor infectieziekten, en ze zijn duur, vandaar", legt de dokter uit.
Via de internationale jumpingwereld belandde het product bij Zuid-Afrikaanse ruiters. Een van hen vroeg de dokter of hij het aan zijn doodzieke stalknecht mocht toedienen. De man had nog een week te leven. Drie weken later kon hij alweer werken.
"Ik gebruik het product tegen griep. Ik was de laatste vijf jaar geen dag ziek", zegt partner Koen Kinsbergen.
Het verhaal van de stalknecht kwam ter ore aan een Zuid-Afrikaanse arts die met aidspatiënten werkt. Via de plaatselijke Medische Raad mocht die door dertig patiënten het product laten uittesten. De resultaten waren spectaculair: binnen het jaar waren 27 van de dertig weer aan het werk, en was hun lichaamsgewicht weer normaal én stabiel.
"We willen het niet promoten als een anti-aidsproduct", zegt Koen Kinsbergen. "In Zuid-Afrika zouden veel mensen het dan vanwege het zware stigma op aids niet meer nemen. Wat wij vooral willen, is zoveel mogelijk mensen de kans geven op een normaal leven. Voor sommigen betekent dit dat ze ons product samen met aidsremmers moeten nemen."

Elf planten

De Wijnegemse vorsers willen helemaal niet ingaan tegen de klassieke geneeskunde. "We willen alleen helpen bij het onderdrukken van kwalijke neveneffecten", aldus Vera Geeraerts. En blijkbaar lukt dat. Intussen is Phytexponent geregistreerd in aidshaarden als Niger, Congo, Zuid-Afrika en Nigeria.
En in België? "Bewust niet, want hier vragen ze de complete samenstelling van ons product en die willen we niet prijsgeven." Van de elf planten waaruit het is 'getrokken', zijn er vijf met hun Latijnse naam vermeld op de verpakking.
Het product, dat wordt aangemaakt bij Konings in Zonhoven (waar ook de Smeets-likeur wordt bereid), wordt gecontroleerd in dokter Verhaerens labo Aver in Wijnegem en op de markt gebracht door het Luxemburgse Pharmapath. Het kost ongeveer 25 euro per volwassene per maand. "Voor kinderen komen we vier maanden toe met die dosis. Dat testen we op onze eigen kosten uit in een tehuis voor aidswezen in Johannesburg."

www.pharmapath.lu

MEEST RECENT