Veldrijder als eerste boven

Prille twintigers en krasse zestigers. Mannen en vrouwen. Kaderleden en arbeiders. Hypermodern materiaal en afgestoft antiek. Het was heel Vlaanderen dat in dichte drommen de Mont Ventoux opreed, de berg van hun nachtmerries en van hun dromen. Achteraf hadden ze elk een verhaal. Impressies van hún dag.

wfioole

BR>

Als allereerste in ongeveer 1u15' (record is 55', Mayo) bovenop de Provencaalse ploert:

Arne Daelmans

. Profwielrenner/veldrijder. En dus bevoordeeld, besefte hij zelf ook. "Voor mij is dit een interessante vorm van training. Dit weekend was er geen koers, dus verkoos ik dit evenement. Bovendien maakt deze rit deel uit van mijn revalidatie. Ik heb al veel cols gedaan, maar de Ventoux nog niet. Toch wel zware kost hoor. Ik had met kameraden een weddenschap afgesloten. Als ik niet als eerste boven zou doorkomen, moest ik met de fiets naar huis. Maar ik heb het mezelf niet makkelijk gemaakt door bij de start wat te blijven buurten. Ik heb zeker 400 man ingehaald, wat ook weer een kick gaf telkens ik iemand voorbijstak."

Zo'n zeven minuten later fietste triatleet

Dirk Somers

als nummer twee over de tijdsaanduiding, de eerste van zijn half dozijn klauterpartijtjes. "Voor mij is dit een doorgedreven training met het BK triatlon van volgende week in het vooruitzicht. Natuurlijk had ik graag als primus over de top gefietst, maar tegen een prof als Daelmans valt weinig te beginnen. Ik heb zelfs niet geprobeerd om hem te volgen. Ik zou mezelf opgeblazen hebben."

De eerste echte amateur die zich meldde, was

Guido Staels

. "Ik heb afgezien, enorm. Het was 23 jaar geleden dat ik deze berg beklommen had. Ik ben eigenlijk meer een sprinter. Toen Dirk Somers bij mij kwam, heb ik op het stuk vals plat de kop genomen, maar vanaf Chalet Reynard was het echt te steil voor mij. Ik ben nochtans een verwoede wielertoerist, die bij mijn club in Knokke wel eens de baan opga met ex-profs."

Per tandem de Reus van de Provence omhoog, knap werk van het duo

Kris Van der Veken/Rudy Meeus

. Kris vooraan, slechtziende Rudy achteraan. "Met dit zware tuig op de steilste stukken is het echt wel doorbijten, maar al bij al viel het mee. Samen hebben we nochtans nog nooit een col gedaan. Gelukkig hadden we ons dankzij vele trainingskilometers in de Ardennen goed voorbereid. Of we op mekaar sakkeren onderweg? Nooit! We werken in harmonie samen. We klappen veel onderweg of voelen het meteen als de partner een mindere dag heeft. Al jaren fietsen wij samen. Eerst met een mountainbike, nu met een koersfiets. In de afzink hadden we een lekke band. Je voelde de lucht er zo uitlopen. Gelukkig hielden we onze lijn aan. Onze topsnelheid lag boven de 75 km per uur. Met een tandem kan je je dan geen stuurfouten veroorloven. Angstaanjagend als tweede man? Neen. Een kick. Bovendien vertrouw ik Kris enorm."

Het maritieme bedrijf

DEME

was met spandoeken, supporters, wegschilderingen en een eigen cameraploeg(!) prominent aanwezig op de flanken van de Ventoux. Bovendien stuurde de firma niet minder dan 70 werknemers op pad. Communicatieverantwoordelijke Hubert Fiers was een van hen.

"Een ongelofelijk succes. Al de mensen die eind vorig jaar in dit project meestapten, hebben hier vandaag een fantastische dag meegemaakt. Dit is absoluut voor herhaling vatbaar. Alhoewel die zeventig dapperen slechts een fractie vormen van ons totale personeelsbestand leefde toch de hele groep mee. Kijk maar naar de aanwezigheid hier van onze big boss. En de nummer twee in onze firma reed zelfs de Ventoux mee op, wat een geweldige impuls gaf aan ons avontuur."

Linda Migchels

had zich naar eigen zeggen goed geamuseerd tijdens de klim. "Ik was goed genoeg voorbereid. Zo'n 5.000 trainingskilometers heb ik achter de rug. Vandaag kon ik die goed gebruiken. Ik heb echt genoten. Schitterend weer, fantastisch landschap, leuke bende. Ik ben al jaren wielertoeriste. De Mont Ventoux was voor mij geen onbekende. Weet je, de meeste mensen kunnen veel meer dan ze denken. Dat merk je toch op dergelijk evenement."

Teksten:

Marc Vermeiren