Aantal asielaanvragen daalt nergens zo sterk als in België

Aantal asielaanvragen daalt nergens zo sterk als in België

Aantal asielaanvragen daalt nergens zo sterk als in België

Print
Het aantal asielaanvragen is vorig jaar in de Europese Unie nergens zo sterk gedaald als in België. Dat blijkt uit het jaarrapport van het European Asylum Support Office (EASO). Ook het aantal lopende asieldossiers ging nergens zo sterk naar omlaag.

Het totale aantal asielaanvragen steeg vorig jaar in de 28 lidstaten met 30 procent, tot 435.760. Dat is het hoogste cijfer sinds Europa de data begon te verzamelen in 2008. De oorzaak van die scherpe stijging ligt vooral bij de conflicten in Syrië en Oost-Europa. Syrië is nu het voornaamste land van oorsprong, met een stijging van de aanvragen in zowat alle lidstaten.

In het rapport springt één land eruit om een andere reden: België is de enige lidstaat met een significante daling van het aantal aanvragen. Ons land kreeg 7.045 (of 25 procent) minder aanvragen dan in 2012. Uitschieters aan de andere kant van het spectrum waren Duitsland, met een stijging van 64 procent, en Hongarije, met zelfs 777 procent meer aanvragen.

Lopende procedures

Ook het aantal lopende asielprocedures daalde nergens zo sterk als in België: ons land had op het einde van het jaar nog 17.520 dossiers, een daling met een derde. In 2011 waren het er zelfs nog 40.330. Meer dan 21.000 asielzoekers kregen in 2013 erkenning in België en daarmee moet ons land slechts vijf andere lidstaten laten voorgaan.

Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström wil dat de asielprocedure overal in Europa gelijk wordt getrokken. "Dat wordt een van de belangrijkste uitdagingen, zo niet de belangrijkste, voor de komende jaren", verklaarde ze maandag bij de voorstelling van het rapport.

Extra personeel

De afname van het aantal lopende dossiers is te danken aan het wegwerken van de achterstand, onder meer door de aanwerving van extra personeel, is te horen bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. De daling van het aantal aanvragen is onder andere te wijten aan ontradingscampagnes.

Voorlopig gaat het aantal vragen ook nog in 2014 omlaag. In april nog met 11,4 procent ten opzichte van een jaar eerder en in mei met 6,7 procent. Die trend zal zich wellicht niet doorzetten in de komende maanden. "Het aantal aanvragen uit Oekraïne is weliswaar gestabiliseerd, maar we verwachten nog veel asielzoekers uit Syrië, Afghanistan en Irak", aldus het kabinet. "Afghanistan en Irak hebben traditioneel een hoog erkenningspercentage in België."

Belga
Foto Photo News

Nu in het nieuws