Na het WK: het BK regeringen vormen

Print
Geen droom van een halve finale tegen Oranje dus. Heel jammer, maar de Rode Duivels hebben hun massa’s supporters een onvergetelijk WK bezorgd en het beste nieuws is dat ze het, met deze ervaring en gezien hun jeugdige gemiddelde leeftijd, op het EK van 2016 en het WK van 2018 nog beter kunnen doen. De enige dissonant is dat ze de fans verzoeken om hen niet te komen ontvangen bij hun thuiskomst, omdat ze te teleurgesteld zijn. Dat vind ik geen juiste beslissing, je moet ook groot kunnen zijn bij verlies.

Zo komt er een einde aan een spannend verhaal, dat het begin van de zomer van miljoenen landgenoten heeft gekleurd. Een verhaal ook dat de aandacht heeft afgeleid van alle andere besognes. Zoals de zoektocht in de politieke doolhof, die tot de vorming van nieuwe regeringen moet leiden. Het vergrootglas van de media wordt vanaf nu weer boven die formaties gehouden. En de situatie is eens te meer enorm complex.

Tegen eind juli zijn de deelregeringen wellicht gevormd. De gedoodverfde partners voor de nieuwe Vlaamse regering onderhandelden dit weekend over de begroting.

Dat was niet simpel, want voor 2015 zou er 1,3 miljard euro moeten worden bespaard. Maar daar komen N-VA en CD&V wel uit, desnoods met leningen bij de banken om het tekort op te vullen. Bij beide partijen is de motivatie om het snel te laten gaan groot, want ze willen vermijden dat ze onder druk van de federale onderhandelingen Open Vld alsnog aan boord moeten hijsen.

Wat die federale formatie betreft: daarover valt voorlopig weinig nieuws te verwachten. Informateur Charles Michel (MR) onderzoekt een mogelijke coalitie naar het model van de Zweedse vlag: een geel kruis op een blauw veld. Daarin passen N-VA, CD&V, Open Vld en MR. Voor CD&V is zo’n formule te rechts, Open Vld wil wel, maar zou dan ook in de Vlaamse regering willen inbreken, en de MR beseft dat ze zich veel ellende op de hals haalt door als enige Franstalige partij in een regering met Vlaamse partijen te stappen.

De enige partij die momenteel gebeiteld zit, is de N-VA. Een Zweedse coalitie geeft uitzicht op een centrumrechts beleid zonder de PS. En als die formatie niet lukt, dan kan de partij Vlaanderen besturen samen met CD&V en oppositie voeren tegen een federale tripartite. Altijd prijs!

door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws